avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Concurența neloială
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Concurența neloială

Se poate da in judecata o firma care face concurenta neloiala?
da, daca sunt intrunite conditiile concurentei neloiale.
Buna ziua,

Da, daca se poate dovedi ca e vorba de o actiune de concurenta neloiala se poate actiona in instanta, temeiul de drept este Legea nr. 11/1991.

Potrivit art. 2 al acestei legi:

(1)Constituie concurenţă neloială, în sensul prezentei legi, practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei - credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.
(2)Sunt interzise practicile de concurenţă neloială, după cum urmează:
a)denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
b)deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
c)orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

Enumerarea faptelor de concurenta neloiala de la art. 2 alin. (2) nu este o enumerare limitativa, astfel ca, se poate vorbi de o concurenta neloiala si in situatia in care nu este respectat principiul bunei-credinte, oferind astfel o extindere de interpretare a faptelor de concurenta neloiala.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz 45 zile fara sa semnez actul aditional iulya_amc2006 iulya_amc2006 Buna ziua, Lucrez la o firma de contabilitate din 2013, pe functia de contabil. In 2016 mi -a fost modificata functia din contabil in sef birou contabilitate ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala salon coafura LucianB31 LucianB31 Buna seara ! As dori sa stiu daca exista concurenta neloiala in urmatoarea speta: Doua angajate pleaca de la un salon de coafura, apoi isi deschid un salon pe ... (vezi toată discuția)
Lncalcare clauza de confidentialitate, migrare clienti gvrlmonica gvrlmonica Buna, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am un PFA (salon de fitness EMS) si am semnat un ctr de prestari servicii cu alt PFA (antrenor personal de ... (vezi toată discuția)