Buna! Urmeaza sa imi fac o programare la medicina muncii pentru prima data si as dori sa intreb daca electrocardiograma este obligatorie? Am citit ca ar fi obligatoriu doar pentru persoanele trecute de 40 de ani. Daca e posibil, nu as dori sa o fac.
Buna ziua,
Depinde de ocupatia ce o sa o aveti la locul de munca, de postul ocupat...
Cel mai bine o sa va spuna medicul la care facati consultatia, acesta, in functie de ce scrie in documentatia primita de la angajator decide...
Daca ne spuneti ocupatia va putem spune si noi, informativ, daca este necesar EKG sau nu, dar, cum spuneam, ultimul cuvant il are medicul.
Sau puteti citi dvs. HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in Anexa 1 o sa gasiti o lista cu serviciile medicale profilactice detaliate în funcţie de expunerea profesională ( viitoarea ocupatie la locul de munca).
Spre exemplu-daca o sa lucrati intr-un mediu cu temperatura scazuta ( abator, etc.) o sa faceti cel putin urmatoarele exemene la angajare ( cele ingrosate*)
Fişa 107. Temperatură scăzută Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- ECG
- examen sumar de urină
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- otite, mastoidite, sinuzite cronice
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: boală ischemică cronică, HTA formă severă, valvulopatii, arteriopatie cronică obliterantă
- sindrom Raynaud
- dermatite a frigore
- nefropatii cronice
- boli imunitare cu anticorpi precipitanţi la rece (crioglobulinemii)
- afecţiuni musculoosteoarticulare cu puseuri repetate
Nu dvs. trebuie sa va faceti programare la medicul specialist de medicina muncii, in vederea angajarii, ci angajatorul ulterior care are obligatia legala sa emita o cerere si sa intocmeasca o fisa cu riscurile profesionale existente la locul de munca.
Trebuie respectate prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 8 (5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-art. 16 (1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbării locului de muncă, lucrătorul este obligat să prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.
Numai in baza acestor documente emise de angajator si in urma examinarii medicale, medicul poate emite fisa de aptitudine a dvs.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.