avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate face un șofer contestație la un proces verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate face un șofer contestație la un proces verbal de contravenție pe care nu l-a primit? Pe dovada înlocuitoare e trecută doar seria PV-ului

Salutare,

Revin cu alta intrebare la dvs, fiindca in lege nu am gasit ceva clar.

Zilele trecute am postat aici cauza unui prieten care i-a luat permisul fiindca nu a acordat prioritate unei autospeciale fara semnal sonor.

Dupa cum am mentionat acolo, nu l-a lasat sa semneze si nu i-a dat procesul verbal spunandu-i ca o sa-i ajunga acasa.

Lui ii expira dovada saptamana asta, si vrea sa depuna contestatie deoarece nu i-a fost luat pe drept. A fost la politie sa ia procesul verbal si i-a zis ca in 60 zile ii ajunge, ceea ce ar insemna sa ramana cu permisul suspendat pe nedrept 30 zile.

Cum se poate depune contestatie, la procesul verbal a carei serie n-o stim?

Totodata, la politie i s-a zis ca agentii care i l-au luat erau din alta localitate si ca nu are cu ce sa-l ajute la noi, ca sa-l caute pe agentul constatator.

EDIT: am gasit pe dovada seria procesului, pot face contestatie urmand sa depun restul mentiunilor cand ajunge PV-ul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:29, 21 Iunie 2019
Da, dar numai pana la primul termen in instanta.

Art 204 NCPC
Modificarea cererii de chemare în judecată
(1) Reclamantul poate să își modifice cererea și să propună noi dovezi, sub sancțiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanța dispune amânarea pricinii și comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancțiunea decăderii, va fi depusă cu cel puțin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
Cu toate astea, in cazul de fata cred ca daca facem mentiunile legate de fapta in contestatia initiala, IPJ-ul va trimite in intampinare procesul verbal daca nu ajunge la el, mai apoi sa fie motivat de catre noi de ce ar fi netemeinic in intampinarea trimisa de noi, in ideea in care nu l-au lasat sa faca mentiuni, nu i-au adus la cunostinta si nu au nici martor.
Nu stiu daca acel articol ar fi valabil in cazul in care noi deja avem seria si deja stim pe ce motiv sa facem contestatia, si anume ca nu avea semnale sonore si au incalcat anumite drepturi (consider eu), teoretic ar trebui acceptata de catre judecatorie si fara PV.
Insa, nu-s avocat si tocmai de asta intreb...
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
mariustz, utilizator
IPJ-ul nu este obligat sa trimita pv-ul in instanta, ci este obligat sa il comunice contravenientului in termenul prevazut de lege.

In mod normal, la orice actiune in instanta cu privire la un pv de contraventie, reclamantul are obligatia de a-l anexa la dosar. Desi contravenientul nu a intrat in posesia pv-ului, acesta deja produce efecte prin suspendarea dreptului de a conduce autovehicul.
Deci in contestatie, trebuie specificat ca nu a intrat in posesia procesului verbal, dar actiunea este legala atat timp cat pv-ul deja produce efecte.
Iar printre solicitari sa stipuleze si cererea ca IPJ-ul sa anexeze la dosar o copie a procesului verbal, impreuna cu restul dovezilor.

Art 204 este valabil oricarei cereri de chemare in judecata pe cale civila, indiferent de cauza.
Din cate stiu, acestia depun in instanta PV-ul scris la calculator.
In orice caz, am scris plangerea si le-am depus inclusiv o filmare cand se aude ca nu vor sa dea procesul verbal si nu il lasa sa faca mentiuni, lucru care cf oug e caz de nulitate. Am invocat de asemenea cazul anghel vs romania.
Acum, sper sa fie norocul lui.
Multumesc pentru raspuns.
Art. 31 alin. 1 din OG 2/2001 prevede ca un proces -verbal de contraventie poate fi contestat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia contraveninetului.

Art. 31 alin. 1 – “Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.”

Parerea mea este ca exista un risc destul de mare sa vi se respinga contestatia avand in vedere dispozitiile art. 31 alin 1 din OG 2/2001 si faptul ca in procedura de regularizare (inainte de fixarea primului termen de judecata), cel mai probabil, judecatorul sa va puna in vedere sa depuneti
procesul-verbal de contraventie. Doar daca nu vi se comunica procesul-verbal intre timp.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
Avocat Ciurea Cristina, utilizator

Alte discuții în legătură

Scrisoare de inaintare AurelOlteanu AurelOlteanu Buna ziua, Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Reclamație întârziere comunicare pv Msrius Msrius Cum pot reclama întârzierea intenționată a agentului de circulație de a nu binevoi să trimită procesul verbal pe care am refuzat sa-l semnez, am nevoie ... (vezi toată discuția)