avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Scrisoare de inaintare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Scrisoare de inaintare

Buna ziua,

Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi PV. Ea a deschis un dosar la Judecatorie, in care cere transformarea amenzii in avertisment, fara a contestat suspendarea permisului. Acum a primit o scrisoare de inaintare, in care este chemata la Judecatorie in calitate de petent. Acum ii este teama sa nu intre in ceva mai multe probleme si se gandeste daca sa retraga dosarul si sa plateasca amenda. In scrisoare respectiva se intelege cum ca Politia Rutiera a deschis si ea un dosar in care contesta....contestatia. Este posibil sa se intample ceva mai rau de atat? Sa retragem dosarul totusi? Perioada de suspendare a permisului expira astazi, iar ei ii este teama si sa isi mai ridice permisul, pana la solutionare

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AurelOlteanu , utilizator 16:54, 13 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Scrisoarea de inaintare" poarte denumirea de "Intampinare" si reprezinta raspunsul, punctul de vedere al politiei la plangerea depusa impotriva procesului verbal de contraventie.
Politia nu a deschis niciun alt dosar, ci doar justifica in intampinare motivele pentru care procesul verbal a fost intocmit legal.
Dupa primirea intampinarii trebuie transmis instantei in termen de 10 zile de la comunicarea intampinarii un "raspuns la intampinare" prin care reclamantul sa isi spuna punctul de vedere privind raspunsul politiei, sa isi mentina motivele prin care a contestat pv sau sa aduca noi probe in motivarea plangerii.
Dupa depunerea plangerii prietena trebuia sa solicite un certificat de grefa cu care sa se prezinte la politie si sa isi recupere permisul pana la o hotarare definitiva a instantei de judecata.
Depunerea plangerii a suspendat efectele procesului verbal, amenda si suspendarea.
Prin urmare, perioada de suspendare nu a fost inca efectuata din cauza depunerii plangerii, permisul se va putea ridica numai in baza certificatul de grefa prin care se confirma existenta pe rolul instantei a unui proces privind constestarea pv.

Art. 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Multumesc pentru raspuns!

Deci cu toate ca nu am cerut doar transformarea amenzii in avertisment, nu si suspendarea permisului, Judecatoria a luat in calcul contestarea ambelor sanctiuni aplicate in PV?
Daca nu mai sunt alte probe mai trebuie sa inaintam vreo cerere catre Judecatorie? Am adaugat toate cele necesare in momentul depunerii dosarului

Daca retragem dosarul, se considera ca si ispasita pedeapsa, avand in vedere ca permisul nu a fost ridicat in cele 30 de zile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu trimiteti raspuns la intampinare instanta se va pronunta pe baza motivatiilor si probelor depuse odata cu plangerea.

Nu se considera ca pedeapsa a fost ispasita daca depuneti cerere de renuntare la judecata si permisul nu a fost in cele 30 de zile deoarece plangerea a suspendat executarea amenzii si a pedepsei complementare.
Art. 118 alin. (3) permite contravenientului sa isi ridice permisul pana la o hot definitiva, daca nu l-a ridicat nu este problema politiei.
Sa inteleg ca nu se poate contesta doar o parte a PV ului. Pentru ca ea, la depunerea dosarului, a specificat ca nu contesta suspendarea permisului, si nici nu a platit aceasta taxa de certificat grefa, tocmai in ideea sa treaca cele 30 de zile iar ea sa conteste doar amenda.

Multumesc inca o data pentru raspuns si lamuriri. Foarte de folos!
Buna ziua,

Redeschid topicul si mai revin cu o intrebare. Nu am trimis nici un raspuns la scrisoarea de intampinare, deci dosarul a ramas cu ce l am depus initial. Prietena se gandeste in continuare sa retraga dosarul de teama sa nu piarda procesul, gandindu se ca va fi nevoita sa plateasca cheltuieli de judecata ( se gandeste ca politia isi poate angaja avocat, iar ea va fi nevoita sa ii plateasca onorariul). Eu o sfatuiam sa isi angajeze ea un avocat si ar avea mai multe sanse de castig.

Amenda si suspendarea permisului au venit in urma unui incident banal. Portiera masinii noastre a fost deschisa si a atins o alta masina stationata, provocand o infundatura de aproximativ 2 mm
Cel avariat s a dus la politie, noi am aflat abia a doua zi ca a mers acolo si ne am prezentat dupa 26 de ore de la producerea accidentului, nu 24 cum am scrie in legislatie.

Din punctul nostru de vedere a fost excel de zel din partea politistului si am fi vrut sa contestam transformarea amenzii in avertisment ci nu si suspendarea permisului. Am inteles ulterior ca nu se poate contesta doar o parte a PV ului, iar acum ne gandim cum e sa facem mai bine. Sa lasam dosarul sa se judece, sa ne angajam un avocat si poate avem castig de cauza? Sau sa retragem dosarul, platim amenda si ne scutim de eventuale cheltuieli de judecata?


Multumesc mult, zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut puncte penalizare lucianalex lucianalex Salut imi cer scuze daca mai exista vreo discutie asemanatoare insa nu am gasit si am si eu o problema si as vrea sa imi raspunda cineva care a mai patit sau ... (vezi toată discuția)
Proces verbal contestat tesculadaniel tesculadaniel buna ziua,am urmatoarea intrebare: am contestat la judecatorie un proces verbal care avea ca sanctiune amenda si suspendarea permisului de conducere.la politia ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto nicolaeana1980 nicolaeana1980 Buna. Ma numesc Ana si pe 05.07 am fost oprita de politie in intersectia Dorobanti cu Charles de Gaulle pt ca am \"fortat galbenul\". Nu am semnat procesul ... (vezi toată discuția)