1. Este obligatoriu contractul de mandat pentru cenzor, desi nu primeste indemnizatie?
2. Mentionez ca persoana nu locuieste in imobil ci reprezinta un proprietar(procura notariala) din imobil care locuieste in strainatate si este persoana fizica(NU JURIDICA). Poate ocupa acest post? Multumesc
Buna ziua,
ART. 59 din legea 196/2018 spune:
(1) Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de asociatia de proprietari sa urmareasca aplicarea prevederilor prezentei legi de catre organele de conducere ale asociatiei de proprietari si sa verifice executia bugetului de venituri si cheltuieli conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, nu mai mare de cinci.
ART. 60
(1) In cazul in care cenzorul/membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie sa aiba cel putin studii medii in domeniul economic sau studii in domeniul juridic.
...
(8) Cenzorul/Membrii comisiei de cenzori, angajat/angajati al/ai asociatiei de proprietari, este/sunt remunerat/remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, consemnata in procesul-verbal.
(9) Pentru neindeplinirea atributiilor ce ii/le revin, cenzorul/ membrii comisiei de cenzori raspunde/raspund personal sau in solidar pentru prejudiciile cauzate din vina lui/lor asociatiei si/sau proprietarilor.
Asta am citit si eu. Problema aste se incheie un ctr. de mandat NUMAI daca primeste o suma de bani. In caz contrar nu e nevoie de contract? Atunci, atributiile cenzorului se rezuma doar la ce este trecut in lg 196/2018. Dupa mine contractul de mandat este obligatoriu. Acolo se mentioneaza durata, atributiile si indemnizatia. Daca tu nu vrei banii, atributiile si durata se stabilesc doar in Ad Gen in care ai fost numit?
Atributiile sunt cele din lege...
Si contractul de mandat cred ca poate fi incheiat si fara a cuprinde vreo remuneratie, daca domnul nu doreste sa fie platit pentru munca lui...
Pentru corecta si completa dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018
Conform dispozitii mentionate,exerciatrea responsabilitatii de cenzor in cadrul asociatiei de proprietari se poate face numai in baza unui contractd e mandat
daca persoana in cauza accepta activitatea benevola urmeaza ca in cuprinsul contractului de mandat sa fie consemnat acest aspect
Daca cenzorul nu este membru proprietar atunci ,nu se poate incheia contract de mandat
este obligatoriu ca cenzorul extern sa fie cenzor autorizat CECCAR cu care se incheie contract de cenzorat sau de prestari servicii cu plata onorariu aferent
Exact asa am pus si eu problema conducerii asociatiei si mi-au raspuns ca numai daca e platit cenzorul trebuie contract de mandat(la fel si pt presedinte).
Iar pt cenzor neproprietar de imobil, le-am spus ca trebuie sa vina cu firma. Raspunsul: in lege nu scrie asta. !!! Ce sa mai comentez.
Cenzor
ionelpascaru
legea 196/2018, la art 46 alin 2 zice:
\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a ... (vezi toată discuția)