avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se dovedesc infractiunile electronice (SPAM)?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se dovedesc infractiunile electronice (SPAM)?

Bunaseara,
Am citit pe internet ca in Romania SPAM (email-uri nesolicitate) constituie infractiune. Si eu primesc emailuri de genul acesta, si cred ca fiecare din noi.
Intrebarea mea este, cum se dovedeste aceasta infractiune ? Adica, daca am primit un email in care sunt indrumat sa apelez la serviciile unei societati anume, cum pot dovedi ca administratorul / detinatorul acelei societati este cel care a trimis respectivul email ?
Nu cred ca are cum doar numele societatii sa dovedeasca, pentru ca in acest caz daca ai o societate si te certi cu cineva, el da un spam si face reclama societatii tale. Nu cred ca ai cum sa te faci vinovat pentru asa ceva.
In concluzie, cum se dovedeste aceasta infractiune ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:52, 28 Noiembrie 2009
Nu constituie infractiune din cate stiu.
Constituie cel mult contraventie.

Se poate proba adevarul in instanta daca va da cineva in judecata aiurea.
Se pot face verificari si mai inainte de aplicarea unei amenzi.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Dle avocat Claudiu,
ceea ce ma interesa este, cum poate cineva dovedi daca eu am trimis sau nu acele emailuri ? Daca eu trimit spre exemplu, si sunt dat in judecata, eu pot foarte simplu nega totul, sa spun ca habar nu am cine a trimis. Doar nu las nici o semnatura.
Eram interesat pe ce criteriu aplica amenzile in cazul aceste contraventii.

Multumesc
Parerea dvs. ca n-ati lasat nici o urma. Orice e-mail trimis este legat de adresa dvs. IP care este identificata instantaneu in caz de vreo problema, chiar si daca ati folosit bine cunoscutele servere proxy. Deci de dovedit, se poate dovedi ca cineva a trimis e-mail-uri de tip spam.
De dovedit se poate dovedi, dar depinde de unde este trimis e-mailul si de la ce adresa.
Da, sub aspectul aplicarii amenzii trebuie sa se faca verificari precise inainte de a se aplica sanctiunea deoarece altfel risca sa devina abuziva.Trebuie sa existe o certitudine in privinta persoanei sau adresei.

avocat Claudiu Lascoschi
BX,
Cu siguranta ramane adresa IP a computerului de unde a fost trimis emailul, dar cum se dovedeste cine a folosit respectivul computer ?
Daca acea adresa de IP este una publica ? Gen retea wireless din cafenea sau parc unde daca te duci cu laptopu te poti conecta gratis la internet.
Sau in cazul in care te conectezi la un alt calculator si trimiti de pe IP-iul acelui calculator ?

Era clar ca IP se vede, eu asta nu intelegeam si nu stiam cum se poate dovedi cine a folosit respectivul computer.

Alte discuții în legătură

Amenda spam sophia13 sophia13 In cazul unui e-mail publicitar - un spam, cui i se da amenda firmei care comercializeaza produsul sau persoanei care trimite e-mailul publicitar? (vezi toată discuția)
Poate fi identificat expeditorul unor mesaje electronice? camycalin camycalin Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la e-mail meu! o persoana a folosit calculatorul meu si-a facut cont de e-mail si a trimis unor persoane mai ... (vezi toată discuția)
Fals informatic ContSters88252 ContSters88252 buna ziua am facut o adresa de mail cu numele unei persoane si am trimis mai apoi cateva mail-uri in numele acelei persoane la niste ... (vezi toată discuția)