As avea o a doua intrebare, care cred ca este de INTERES GENERAL, dar si FOARTE IMPORTANTA pentru destui soti sau pretendenti la aceasta calitate! Stranietatea o reprezinta faptul ca e greu sa apelez la un avocat ca sa-mi REZOLVE problema CONCRET si mai ales IMEDIAT, pentru simplul motiv ca respectivul cadru legal NU a intrat INCA in vigoare! Dar sper sa existe, totusi, o solutie, desi -- INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- cred ca este imposibil. As aprecia daca un avocat / o avocata interesat / interesata de a prelua cazul nostru si de a rezolva CONCRET cele descrise mai jos mi-ar lasa, pe forum, un detaliu de contact DIRECT.
CONTEXTUL intrebarii mele, precum si PRIMA MEA INTREBARE sunt reproduse mai jos:
"Subiect: Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial?
O intrebare foarte importanta, nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare NOUL Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la data ce va fi stabilita in legea pentru
punerea in aplicare a acestuia. "In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului Cod civil, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului civil". Legea nr. 287 / 2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511.
Ok. Intreb acest lucru, fiindca raspunsul imi este imperios necesar, avand in vedere ca, inca din martie 2009, sotia mea si cu mine dorim, amandoi, si suntem amandoi intru totul de acord si ferm decisi sa modificam regimul nostru matrimonial (ne-am casatorit inca din anul 2006), in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice asa-numita "comunitate legala", ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala. PRECIZARE FOARTE IMPORTANTA: prin expresia "conventie matrimoniala", eu ma refer STRICT la intelesul acestei sintagme din NOUL COD CIVIL ADOPTAT PRIN LEGEA NR. 287 DIN 2009, CARE VA ABROGA ACTUALUL "COD AL FAMILIEI" SI MA REFER -- IN SPECIAL, DAR NU SI EXCLUSIV -- LA ART. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369, ARTICOLE CARE POT FI, TOATE, URMARITE AICI (facand doar un simplu click aici):
[ link extern ]
E FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI SA STIM UN INTERVAL APROXIMATIV, GROSIER, DE TIMP PANA LA CARE AM PUTEA MODIFICA REGIMUL NOSTRU MATRIMONIAL -- lucru care sunt obligat sa admit ca va fi posibil ABIA ODATA CU INTRAREA IN VIGOARE A NOULUI COD CIVIL. AM SCRIS ACEST MESAJ IN SPERANTA CA PERSOANE CU MULT MAI MULTA EXPERIENTA, AR PUTEA APROXIMA CEVA IN GENUL UNUI INTERVAL DE, SA ZICEM, 3-6 LUNI DIN CUPRINSUL ANULUI 2010 (desi s-ar putea sa fie abia in 2011)... Multe multumiri
".
Acesta a fost contextul discutiei. La aceasta problema, mi s-a raspuns, intre altele, si dupa cum urmeaza:
1.) "Datorita principiului neretroactivitatii legii, conform caruia legea dispune pentru viitor, legea noua nu se aplica raporturilor juridice ce au luat fiinta anterior (anul 2006) intrarii in vigoare a legii noi".
2.) "Este adevarat ca inca nu sunt cunoscute normele de aplicare, insa personal nu prevad posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv".
Aceste 2 afirmatii ar indica -- DACA EU INTELEG BINE -- ca sotia mea si cu mine NU am putea sa incheiam o conventie matrimoniala DECAT DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (IN MOD CERT, noi NU vom divorta si NU ne vom re-casatori doar din dorinta de a incheia conventia matrimoniala!) -- asadar, situatia ar fi una negativa pentru noi!
Subliniez apasat ca TOATA DISCUTIA mea de mai sus se raporteaza STRICT la NOUL Cod Civil si, mai exact, la Art. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369. In acest sens, articolul 30 din Codul Familiei (este adevarat, articol INCA in vigoare) este cu totul irelevant PENTRU INTREBARILE MELE DE MAI SUS, fiindca NOUL Cod Civil va abroga, in mod evident, Codul Familiei.
Desi e greu (poate imposibil), ma intreb, totusi, daca s-ar putea ESTIMA, FOARTE GROSIER, SA ZICEM PROCENTUAL, APROXIMATIV care ar fi sansa (un exemplu pur ALEATORIU: 20-30 %) ca unei casatori, incheiate inca din septembrie 2006, sa i se poata, totusi, aplica ARTICOLELE INVOCATE MAI SUS din NOUL Cod Civil, IN SENSUL modificarii regimului nostru matrimonial, cu finalitatea de a NU ni se mai aplica asa-numita "comunitate legala", ci de a putea sa incheiam o conventie matrimoniala (desigur, ABIA DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil), conventie matrimoniala pregatita riguros de catre un avocat si autentificata, ulterior, de catre un notar.
Accentuez faptul ca asteptam, cu mare nerabdare, ca intelegerea ferma la care s-a ajuns deja in lunile martie-aprilie 2009 intre sotia mea si cu mine, DAR, MAI ALES, INTRE SOCRII DIN AMBELE PARTI si care a fost DEJA schitata pe hartie (olograf, e adevarat, inca necizelata juridic, din lipsa de competenta specifica) sa fie, IN SFARSIT, materializata -- chiar cateva zile DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil!
Raspunsurile 1.) si 2.) primite de catre mine si citate mai sus ne ingrijoreaza insa, in sensul in care ar indica RISCUL (INTREB: CAT DE MARE ESTE OARE ACEST RISC?????) ca sotia mea si cu mine sa NU putem sa incheiam vreo conventie matrimoniala nici macar DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- ci am putea incheia conventia matrimoniala DOAR DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil, ceea ce, repet, NU suntem dispusi sa facem IN NICI UN CAZ!
Intrebare principiala: vor fi DISCRIMINATE astfel cuplurile care s-au casatorit INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil?? Mi se pare o discriminare evidenta daca nu ar exista posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv!!! X-( Multe multumiri.