avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... FOARTE IMPORTANT: vom avea sansa sa angajam un avocat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

FOARTE IMPORTANT: vom avea sansa sa angajam un avocat pt. elaborarea CONVENTIEI MATRIMONIALE?

As avea o a doua intrebare, care cred ca este de INTERES GENERAL, dar si FOARTE IMPORTANTA pentru destui soti sau pretendenti la aceasta calitate! Stranietatea o reprezinta faptul ca e greu sa apelez la un avocat ca sa-mi REZOLVE problema CONCRET si mai ales IMEDIAT, pentru simplul motiv ca respectivul cadru legal NU a intrat INCA in vigoare! Dar sper sa existe, totusi, o solutie, desi -- INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- cred ca este imposibil. As aprecia daca un avocat / o avocata interesat / interesata de a prelua cazul nostru si de a rezolva CONCRET cele descrise mai jos mi-ar lasa, pe forum, un detaliu de contact DIRECT.

CONTEXTUL intrebarii mele, precum si PRIMA MEA INTREBARE sunt reproduse mai jos:

"Subiect: Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial?

O intrebare foarte importanta, nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare NOUL Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la data ce va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia. "In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului Cod civil, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului civil". Legea nr. 287 / 2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511.

Ok. Intreb acest lucru, fiindca raspunsul imi este imperios necesar, avand in vedere ca, inca din martie 2009, sotia mea si cu mine dorim, amandoi, si suntem amandoi intru totul de acord si ferm decisi sa modificam regimul nostru matrimonial (ne-am casatorit inca din anul 2006), in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice asa-numita "comunitate legala", ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala. PRECIZARE FOARTE IMPORTANTA: prin expresia "conventie matrimoniala", eu ma refer STRICT la intelesul acestei sintagme din NOUL COD CIVIL ADOPTAT PRIN LEGEA NR. 287 DIN 2009, CARE VA ABROGA ACTUALUL "COD AL FAMILIEI" SI MA REFER -- IN SPECIAL, DAR NU SI EXCLUSIV -- LA ART. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369, ARTICOLE CARE POT FI, TOATE, URMARITE AICI (facand doar un simplu click aici):

[ link extern ]


E FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI SA STIM UN INTERVAL APROXIMATIV, GROSIER, DE TIMP PANA LA CARE AM PUTEA MODIFICA REGIMUL NOSTRU MATRIMONIAL -- lucru care sunt obligat sa admit ca va fi posibil ABIA ODATA CU INTRAREA IN VIGOARE A NOULUI COD CIVIL. AM SCRIS ACEST MESAJ IN SPERANTA CA PERSOANE CU MULT MAI MULTA EXPERIENTA, AR PUTEA APROXIMA CEVA IN GENUL UNUI INTERVAL DE, SA ZICEM, 3-6 LUNI DIN CUPRINSUL ANULUI 2010 (desi s-ar putea sa fie abia in 2011)... Multe multumiri".

Acesta a fost contextul discutiei. La aceasta problema, mi s-a raspuns, intre altele, si dupa cum urmeaza:

1.) "Datorita principiului neretroactivitatii legii, conform caruia legea dispune pentru viitor, legea noua nu se aplica raporturilor juridice ce au luat fiinta anterior (anul 2006) intrarii in vigoare a legii noi".

2.) "Este adevarat ca inca nu sunt cunoscute normele de aplicare, insa personal nu prevad posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv".


Aceste 2 afirmatii ar indica -- DACA EU INTELEG BINE -- ca sotia mea si cu mine NU am putea sa incheiam o conventie matrimoniala DECAT DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (IN MOD CERT, noi NU vom divorta si NU ne vom re-casatori doar din dorinta de a incheia conventia matrimoniala!) -- asadar, situatia ar fi una negativa pentru noi!

Subliniez apasat ca TOATA DISCUTIA mea de mai sus se raporteaza STRICT la NOUL Cod Civil si, mai exact, la Art. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369. In acest sens, articolul 30 din Codul Familiei (este adevarat, articol INCA in vigoare) este cu totul irelevant PENTRU INTREBARILE MELE DE MAI SUS, fiindca NOUL Cod Civil va abroga, in mod evident, Codul Familiei.

Desi e greu (poate imposibil), ma intreb, totusi, daca s-ar putea ESTIMA, FOARTE GROSIER, SA ZICEM PROCENTUAL, APROXIMATIV care ar fi sansa (un exemplu pur ALEATORIU: 20-30 %) ca unei casatori, incheiate inca din septembrie 2006, sa i se poata, totusi, aplica ARTICOLELE INVOCATE MAI SUS din NOUL Cod Civil, IN SENSUL modificarii regimului nostru matrimonial, cu finalitatea de a NU ni se mai aplica asa-numita "comunitate legala", ci de a putea sa incheiam o conventie matrimoniala (desigur, ABIA DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil), conventie matrimoniala pregatita riguros de catre un avocat si autentificata, ulterior, de catre un notar.

Accentuez faptul ca asteptam, cu mare nerabdare, ca intelegerea ferma la care s-a ajuns deja in lunile martie-aprilie 2009 intre sotia mea si cu mine, DAR, MAI ALES, INTRE SOCRII DIN AMBELE PARTI si care a fost DEJA schitata pe hartie (olograf, e adevarat, inca necizelata juridic, din lipsa de competenta specifica) sa fie, IN SFARSIT, materializata -- chiar cateva zile DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil!

Raspunsurile 1.) si 2.) primite de catre mine si citate mai sus ne ingrijoreaza insa, in sensul in care ar indica RISCUL (INTREB: CAT DE MARE ESTE OARE ACEST RISC?????) ca sotia mea si cu mine sa NU putem sa incheiam vreo conventie matrimoniala nici macar DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- ci am putea incheia conventia matrimoniala DOAR DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil, ceea ce, repet, NU suntem dispusi sa facem IN NICI UN CAZ!

Intrebare principiala: vor fi DISCRIMINATE astfel cuplurile care s-au casatorit INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil?? Mi se pare o discriminare evidenta daca nu ar exista posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv!!! X-( Multe multumiri.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Adrian Serban, utilizator
Observ ca si alti utilizatori pun aproximativ aceeasi problema ca si mine, chiar daca cu mici si insignifiante accente diferite. E pacat ca se pun intrebari in cascada, fara a se citi si subiectele asemanatoare -- macar cele postate recent...
Iata ce spune noul Cod civil

Data intrării în vigoare
Art. 2.664. – (1) Prezentul Cod civil intră în vigoare la data care va fi stabilită în
legea pentru punerea în aplicare a acestuia.
(2) În termen de 12 luni de la data publicării prezentului Cod civil, Guvernul
va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicarea Codului civil.


Apropos de citire , au fost doua topicuri pe aceste tema....


La o citire neatenta a texului, ai putea crede ca intrarea in vigoare se va petrece in 12 luni din aprilie 2009. Nimic mai fals. Legea de punerea in aplicare este un act normativ cu caracter tehnic care va trebui creat de aceleasi sub-comisii care au redactat Codurile. Aceasta lege de aplicare va trebui supusa Parlamentului spre adoptare in termen de 12 luni de la promulgarea Codurilor substantiale si in acea lege se va specifica expressis verbis data de intrare in vigoare a codurilor


Codurile penal si civil sunt gandite sa functioneze impreuna cu alte doua coduri, Procedura civila si penala. Modificarile de substanta, defapt, sunt realizate in aceste coduri de procedura, cum am mai spus si cu alta ocazie. Aceste coduri de procedura abia au intrat in dezbaterea sub-comisiilor parlamentare (aceleasi care au facut si codurile substantiale). Deci, nu cred ca putem vorbi de o punere in aplicare inainte de 2011. Altii mai avizati decat mine spun cel mai devreme la jumatatea lui 2011.

prin urmare, ASTA E LEGEA , ne place sau nu.:))

Inteleg ca acest raspuns il cunoasteti, nu vad cum puteti , oricat ati vrea, sa incheiati o conventie matrimoniala acum FARA SA FIE NULA.chiar de ar intra in vigoare noul cod, in viitor, tot nula ar ramane deoarece legea nu retroactiveaza.

Aceasta inseamna ca vor fi DISCRIMINATE astfel, IN MOD FLAGRANT, cuplurile care s-au casatorit INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil!! Intr-adevar, aceasta reprezinta o discriminare VADITA, FRAPANTA si REVOLTATOARE, daca nu va exista, totusi, cumva, posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv! Nu cred deloc ca ar fi imposibil sa se creeze o serie de dispozitii tranzitorii, daca se vrea, fireste! In aceasta forma, este insa o lege foarte prost si extrem de nedrept gandita!!
Nu spun ca nu este asa.eu v-am dat raspunsul din pdv. legal.
Dispozitiile tranzitorii inseamana cu totul altceva si nu pot deroga de la principiul constitutional si anume art. 15 alin. 2 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia legile, cu exceptia celei penale sau contraventionale mai favorabile, nu pot avea caracter retroactiv.
Legea dispune numai pentru viitor.


Aici avem in discutie legea civila.Orice prevedere contrara ar fi neconstitutionala.
Mda, inteleg acum, cu mare regret, ca, fiind casatoriti din anul 2006, INTREG proiectul NOULUI Cod Civil (indiferent cand va intra in vigoare!) NU E ABSOLUT DELOC DE INTERES PENTRU CASNICIA NOASTRA si, prin urmare, NU mai are nici un rost sa ne punem sperante desarte in intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil. Intr-adevar, EFECTIV SINGURA varianta in care NOUL Cod Civil ar mai putea avea vreo legatura cu casnicia noastra reprezinta o varianta pe care noi nu putem s-o acceptam (adica SINGURA varianta in sensul ca am fi putut, totusi, incheia conventia matrimoniala DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil). Asta e chiar exclus.

Concluzia ce se impune cu necesitate ar fi ca mai ramane deschisa DOAR varianta unui PARTAJ VOLUNTAR IN TIMPUL CASATORIEI, adica EXACT varianta descrisa, la INCEPUTUL PREZENTEI discutii -- in ordine -- de catre Domnul Consilier Juridic Marius Zaharia, de catre Doamna Avocat Ioana Stoica, precum si de catre Doamna Avocat Alina Stancu. Stransi cu usa si PRESATI DE SOCRI (cum am descris in mesajele mele de mai sus), ne vedem, PUR SI SIMPLU, OBLIGATI sa acceptam si o solutie pe care nu o consideram, totusi, la fel de eleganta precum AR FI FOST cea la care am tot sperat in zadar (conventia matrimoniala odata cu NOUL Cod Civil).

Inainte de a apela la un avocat pentru a obtine -- evident, STRICT prin instanta de judecata -- PARTAJUL VOLUNTAR IN TIMPUL CASATORIEI, as dori sa citesc personal TOATE ARTICOLELE SI PARAGRAFELE DIN LEGE, care reglementeaza PARTAJUL VOLUNTAR IN TIMPUL CASATORIEI, dintr-un motiv fundamental: ca sa stiu cum anume sa le prezint mai adecvat socrilor problema, inainte de a veni IMPREUNA la avocat si a pregati efectiv actiunea judiciara. Intr-un cuvant, as dori -- ca ULTIMA INFORMATIE inainte de a veni cu socrii si sotia la avocat -- sa-mi fie indicate exact articolele si paragrafele din lege, care discuta PARTAJUL VOLUNTAR IN TIMPUL CASATORIEI, mai ales ca, asa cum s-a exprimat Doamna Avocat Ioana Stoica (si NU NUMAI ACEASTA DOAMNA AVOCAT), "e posibila partajarea bunurilor in timpul casatoriei, insa cazurile NU sunt expres si limitativ prevazute de lege, asa incat trebuie sa existe motive TEMEINICE pentru a se recurge o imparteala", drept pentru care socrii, sotia mea si cu mine trebuie sa convenim, IN CADRUL STRICT PRIVAT AL FAMILIEI, asupra unei propuneri foarte clare si limpezi, chiar scrisa pe hartie, inainte sa-i cerem avocatului sa intreprinda, pe cont propriu, toate actiunile necesare pentru ca, in final, sa statueze propunerea noastra clara prin intermediul hotararii definitive si irevocabile a instantei de judecata.

Alte discuții în legătură

Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)
Convenþia matrimonialã Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala. Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja ... (vezi toată discuția)
Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)