Speta mea este urmatoarea:
1. socrul meu a decedat pe 05.06.2019
2. socrul meu a divortat de mama sotului meu in instanta acum mai bine de 26 ani, copii ramand la ea
3. am gasit la socru in casa un contract de credit pentru nevoi personale din data de 01.08.2018 cu ipoteca mobiliara asupra soldurilor conturilor curente, credit pana la data de 01.08.2023 (durata de 60 luni), cu o rata lunara de 305 lei.
4. nu are alt partener legal de viata, nu mai are parinti, doar o sora casatorita in alt oras, nu are proprietati pe numele lui.
5. in momentul semnarii contractului de credit a semnat si o asigurare standard de viata, din partea bancii, otp bank
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. sotul meu si fratele lui, fii decedatului, vor mosteni acest credit?
2. asigurarea de viata in cazul decesului, stinge creanta?
3. ce proceduri trebuie sa urmam noi, in relatia cu banca?
daca mai sunt si alte detalii la care eu nu m-am gandit, va rog sa ma informati.
Buna ziua,
Sa mearga urgent (chiar azi) sotul dvs., fiul domnului.., la banca respectiva, in cuprinsul acelei polite de asigurare e specificat n termen in care trebuie anuntata banca ca a decedat datornicul...ț
Sa aiba la dumnealui certificatul de deces, contractul de credit si certificatul de nastere.
Daca nu...o sa mosteneasca si acel credit, pe langa alte bunuri ale defunctului, asta daca doreste sa accepte mostenirea.
Moștenirea se acceptă atât cu activ cât și cu pasiv.
Adică acceptarea moștenirii implică și acceptarea datoriilor; cu mențiunea de la art. 1114 C.Civ. - Efectele acceptării:
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
Totuși, înțeleg că nu are bunuri, deci nu prea aveți ce moșteni, însă vă este teamă că, în virtutea calității de fiu, soțul este automat moștenitor și răspunzător pentru datorii?
Mai mult, acceptarea unei moșteniri nu este obligatorie, se poate și renunța.
Cu privire la asigurare, citiți-o, răspunsul este acolo, împreună cu procedura de urmat în cazul producerii riscului asigurat.