avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxe judiciare - pensionar anticipat partial
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxe judiciare - pensionar anticipat partial

Sunt divortata de 1 an si sunt intrată în pensie anticipat partiala din 01.01.2019 , Am de inaintat acțiunea de partaj , as vrea sa stiu daca conform legii taxa acțiunii se diminuaza , privind situatia mea financiara ?
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Puteti solicita ajutor public judiciar in baza O.U.G. nr. 51/2008, dupa cum va incadrati in prevederile de mai jos:

Art. 8.
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda și în alte situații, proporțional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiție, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România.

Art. 9.
La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizații, onorarii, rente, chirii, profit din activități comerciale sau dintr-o activitate independentă și altele asemenea, precum și sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile și obligațiile de întreținere.
Multumesc pentru răspuns. Unde anume pot face aceasta cerere pentru ajutorul judiciar?

la Judecatorie, in cadrul dosarului de partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati taxa timbru judiciar kennya kennya buna seara. daca venitul meu este de 884 lei (indemnizatie copil,alocatie 200,alocatie 84 lei)iar sotul nu lucreaza pot beneficia de o reducere sau o scutire ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Scurtire taxa de timbru partaj white55511 white55511 La ce venit se face scutire de taxa de timbru pt introducerea actiunii de partaj?ca venit se iau in calcul si pensia alimentara pt copii,respectiv alocatia lor? (vezi toată discuția)