avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Taierea pensiei pe caz de boala.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Taierea pensiei pe caz de boala.

Buna ziua , numele meu este Daniel . V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi la urmatoarea problema .
Mama mea , pana acum o saptamana pensionara pe caz de boala a primit acum ceva zile instintarea ca i s-a taiat pensia si are de platit suma de...19.200 de lei . Motivul este neprezentarea la comisiile medicale in ultimii ani , pentru care dansa este de vina... Mama in ultimii ani 25 de ani a fost internata aproape anul la un spital de psihiatrie pentru ca sufera de schizofrenie..
Intrebarea mea este daca exista vreo sansa de castigarea a procesului in instanta si care sunt pasii pentru contestarea deciziei , precizez de asemenea ca familia mea nu isi permite un avocat . Veniturile fiind reduse semnificativ dupa taierea pensiei..
Daca ma poate ajuta cu un sfat ii multumesc frumos , o zi buna tuturor !
Cel mai recent răspuns: Dani.Dinita , utilizator 21:32, 1 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010 spune:
Art.78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale, periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
(2) După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacității de muncă, prin care se stabilește, după caz:
a) menținerea în același grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) redobândirea capacității de muncă.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plății pensiei, în condițiile legii.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua și la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a îmbunătățit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicală asupra capacității de muncă emisă la revizuirea medicală urmează aceleași proceduri de contestare și soluționare, conform prevederilor art. 71.
Art.79
(1) Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Mai mult de atat nu va pot ajuta.
Sunt probleme juridice care pe mine ma depasesc.
Va multumesc pentru ajutor . Astept si parerea unui avocat/consultant juridic . Daca se poate contesta cumva decizia...mai alea penalitatile care mi se par extrem de mari si pe care mai mult ca sigur familia mea nu le poate achita..
Dacă banii au fost primiți necuvenit, adică fără a avea dreptul la ei, ce anume vreți să câștigați la o contestație`?

Pentru câți ani sunt datoriile`? Din ce lună și an, a primit bani necuveniți`? Vă întreb acest aspect, pentru că datoriile mai vechi de trei ani sunt prescrise. Obligația de plată rămâne doar numai pentru datoriile pe ultimii trei ani.

Vedeți că mama dvs este titular pentru a formula o eventuală contestație. Dvs nu aveți calitate procesuală.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
Dapix, utilizator
Neprezentara la comisie este din anul 2013 , banii eu consider ca nu sunt necuveniti . Pentru ca boala mamei nu s-a vindecat si dovada o fac cele 8 internari in perioada 2013-2019 , unele chiar de peste o luna la spitalul de schizofrenie . Nu ma pricep eu prea bine la chestiile de genul dar nu stiu cum pot domnii de la comisie sa deduca fara vreo analiza sau ceva ca boala s-a vindecat si banii au fost primiti necuvenit , neprezentarea la comisiile obligatorii fiind normal un argument ,dar consider ca nu unul decisiv. Bineinteles ca asta e doar opinia mea , nu vreau sa vorbesc in necunostinta de cauza. Nu stiu pe cati ani sunt datoriile dar o sa verific cand o sa am si eu documentele in fata .
Cat despre contestatie nici nu ma gandeam ca o pot depunde eu .Multumesc pentru raspuns.
Nu mai are nimeni nici un sfat util?Nici un avocat/consultant care ma poate ajuta cu o parere aici?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea din pensie de invaliditate in pensie de limita varsta papus papus Ma numesc V.B.,sunt nascuta in anul 1958 aprilie 2,in prezent pensionar de invaliditate gr.1. am un stagiu de cotizare de 30 de ani.Sunt pensionar din 2010 ... (vezi toată discuția)
Cind voi putea iesi la pensie nerevizuibil sandu valentin sandu valentin Sunt nascut in 29 februarie 1952 .Stagiu de cotizare realizat este de 37 ani 4 luni si 9 zile .In grupa a 2 a am lucrat 15 ani .Sunt pensionat pe caz de boala ... (vezi toată discuția)
Pensie anetaaneta anetaaneta Am miopie forte peste - 23 pensionata gr 2 cu complicatiile acestei boli, recent am facut o interventie pentru cataracta si a fost schimbat cristalinul si port ... (vezi toată discuția)