avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor somaj

Buna ziua
Am o intrebare, momentan sunt in somaj,as vrea sa ma angajez cu jumate de norma, in aceste conditii pot sa mai pastrez ajutorul de somaj? Am inteles ca daca obtii un venit pe langa ajutorul de somaj, trebuie sa fie mai mic decat ajutorul de somaj, este adevarat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 26 Noiembrie 2009
Venitul obtinut trebuie sa fie mai mic decat decat indicatorul social de referinta, adica 500 lei si nu trebuie sa provina din contract de munca ci din alte venituri, asa cum veti vedea din lg.76/2002:

Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Daca va angajati cu norma intreaga beneficiati de primirea a 30% din indemnizatia de somaj, conform articolului de mai jos:

Text extras din: Lege nr. 76/2002 - privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

Art. 72. - Persoanele care primesc indemnizaţia de şomaj în perioada prevăzută de lege şi care se angajează, potrivit legii, pentru program normal de lucru beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, de o sumă lunară, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 30% din indemnizaţia de şomaj primită în luna anterioară încadrării.
1. Daca sunteti in somaj trebuie sa respectati ce spune Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

3. Asadar daca incheiati un CIM, chiar si cu part time, nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj, chiar daca salariul este sub valoarea indicatirului social de referinta (care acum este de 500 lei).
4. Puteti obtine venituri (maxim 500 lei pe luna) din aqlte activitati autorizate, cum am spus mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Mai am dreptul la somaj? catalinEDX catalinEDX daca am plecat de la vechiul loc de munca si beneficiez de somas si an acest timp imi deschid o intreprindere individuala mai am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Pierzi somajul daca ai o intreprindere individuala? papa_paul602000 papa_paul602000 Se pierde somajul daca ai activa o I.I.(intreprindere individuala)? (vezi toată discuția)