Amenda maximă pentru neefectuarea evaluării de risc spațiu comercial, deși are seif, e supravegheat video și are pază permanentă. Se poate contesta PV lipsit de proporționalitate?
Un prieten a primit vizita politiei si a fost amendat cu amenda maxima de 10.000 lei (5000 lei in 15 zile) fiindca nu avea intocmita evaluarea la risc a spatiului comercial. Spatiul are paza umana 24 ore din 24/7 zile pe saptaman, are camere de luat vederi si seif, dar nu avea aceasta evaluare. Pana la acea vizita, nu a existat o alta vizita prealabila a Politiei.
1. Este corect sa fie amendat din prima pentru acest lucru cu amenda maxima, fara sa existe o gradualitate a pedepsei? Atata timp cat avea masurile de paza realizate, mai mult decat ar cere legea, fiindca rar gasesti un spatiu comercial pazit 24 de ore din 24 cu paza umana, nu era firesc sa i se dea un avertisment si o masura prin care intr-un anumit termen sa realizeze acest document?
2. Pe procesul verbal, politistul a taiat cuvantul amenda si a lasat netaiat cuvantul avertisment, desi mai departe a completat cu amenda. Este acesta un motiv de anulare a PV.
3. Care este calea de urmat pentru a contesta cu succes acest PV care pare lipsit de proprotionalitate?
CrysNico1971
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Amenda primita de prieten este minima. Acesta a fost sanctionat pentru ca nu a efectuat analiza de risc la securitate fizica, conform art. 3 al. 2 din HG 301/2012 coroborat cu art 2 alin. 3 din Normele adoptate in HG 301/ 2012 si sanctionata de art. 4 alin. 1 lit d cu amenda intre 10.000 si 20.000 lei.
Totusi, daca acesta are masurile de securitate amintite, atunci poate contesta PV de contraventie in 15 zile de la luarea la cunostinta a acestuia, si sa solicite transformarea acestuia in avertisment pentru lipsa pericolului social al faptei, cuantumul mare al amenzii, necunoasterea acestei prevederi etc.
Indicat ar fi sa plateasca totusi 5.000 de lei in 15 zile pentru ca, in cazul in care pierde plangerea contraventionala, sa nu plateasca toata suma de 10.000 lei.
adriandimitriu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
politia nu se pricepe la aceste lucruri, ea doar aplica legea. rolul evaluarii este sa arate care sunt riscurile, efectele si masurile ce trebuie luate pentru reducerea lor, iar acestea trebuie sa fie pe teren. (de ex. ISO 31000)
contrar, fiecare ia niste masuri de fatada, eludand riscuri poate mai importante. Pe de alta parte, nu-l pot condamna pe prietenul dvs., evaluarile de acest fel sunt destul de scumpe.
iar contestatia sa o faca pe ce baza? legea cere evaluarea iar aceasta lipseste. ca e amenda mare sau ca nu a cunoscut legea? asa ceva nu sta in picioare. vorbim de o firma, iar oamenii de acolo sunt profesionisti. cu scuze, eu cred ca e bine sa plateasca amenda si sa-si continue treaba.
Iulian Acatrinei
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ideea este ca ar trebui sa existe o aplicare progresiva a acestor sanctiuni. Atata timp cat masurile sunt luate, iar ceea ce lipseste este doar o hartie care sa consfinteasca asta, masura pare exagerata. Am detaliat ca exista mai mult decat cere legea in astfel de situatii. Ca politistii nu stiu ce trebuie e o gluma, locatia nu e o banca, e doar un magazin, iar consultanta asta este o meserie inventata recent. Nu iti trebuie consultanta sa pui sistem de alarma, sa o conectezi la un dispecerat si sa ai usile incheiate noaptea iar seiful sa fie la un loc sigur. In plus la locatie exista si paza umana nonstop.
adriandimitriu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cu scuze, mai sus tocmai vi s-a explicat ca amenda aplicata e cea MINIMA.
Despre restul ma abtin, fiindca prelungirea comentariilor ar fi o insulta adusa celor care raspund, cum se pricep mai bine, intrebarilor. Ei respecta legea, buna/ rea.