avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire/ succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire/ succesiune

Buna ziua, socrul meu a decedat acum 2 ani , are 2 mostenitori , sotul meu si sora lui,nu s-a dezbatut succesiune. Nu au acte de propietate niciunul. In ultimii 16 ani noi am locuit acolo cu socrul si am renovat casa cu acordul lui ( tencuit/ izolat interior exerior, termopane , apa curenta , centrala termica, baie , fosa septica , pavaj in curte, beci...~17 000euro). Acum sora ameninat ca se muta , inclusiv renoveaza o camera fara acordul fratelui folosind lucrurile si utilitatile noastre . Nu este de acord cu amiabila... nici nu accepta de la noi nici nu vrea sa plateasca sulta pt partea cuvenita . Noi vrem sa deschidem proces pt partaj. Ce putem face? O putem impiedica sa renoveze sau sa se mute abuziv in casa( pt ca nu are acordul fratelui) pana la solutionarea procesului? Cum? Mai ales ca se comporta urat, ne foloseste lucrurile/ utilitati, ne terorizeaza copii, face scandal. Plus ca ea are un apartament , platit partial de parinti( cu bani dati fara acte )pe care am inteles ca il vinde.....
Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2019
maia andrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 16:08, 8 Iulie 2019
Buna ziua,
Nu o puteti impiedica sa se mute daca doreste,.
Depuneti cat mai urgent actiunea de partaj. Apoi aveti posibilitatea pe cale de ordonanta presedintiala sa-i interziceti mutarea pana la solutionarea procesului de partaj.
In calitate de mostenitoare, pana la sistarea acestei stari prin partaj, sora sotului are drepturi egale cu fratele ei cu privire la imobil si nu are nevoie de acord pentru a locui acolo.
In cadrul actiunii de partaj, daca aveti posibilitatea să ii platiti sulta, puteti cere atribuirea provizorie in baza art. 988 C.proc.Civ., mai ales ca sunteti avantajati de ultima teza a art. 987.

Daca este un pericol si va terorizeaza copiii, puteti cere un ordin de protectie.

Art. 988
Atribuirea provizorie
(1) În cazul în care împărţeala în natură a unui bun nu este posibilă sau ar cauza o scădere importantă a valorii acestuia ori i-ar modifica în mod păgubitor destinaţia economică, la cererea unuia dintre coproprietari instanţa, prin încheiere, îi poate atribui provizoriu întregul bun. Dacă mai mulţi coproprietari cer să li se atribuie bunul, instanţa va ţine seama de criteriile prevăzute la art. 987. Prin încheiere, ea va stabili şi termenul în care coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul este obligat să consemneze sumele ce corespund cotelor-părţi cuvenite celorlalţi coproprietari.
(2) Dacă coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul consemnează, în termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa, prin hotărârea asupra fondului procesului, îi va atribui acestuia bunul.
(3) În cazul în care coproprietarul nu consemnează în termen sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa va putea atribui bunul altui coproprietar, în condiţiile prezentului articol.

Art. 987
Criteriile partajului
La formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia din masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii sau îmbunătăţiri cu acordul celorlalţi coproprietari sau altele asemenea.

Multumesc !
Mergeti la notar pentru verificarile succesorale, apoi introduceti in instanta actiunea de deschidere procedura succesorala si partaj
Mergeti la notar pentru verificarile succesorale, apoi introduceti in instanta actiunea de deschidere procedura succesorala si partaj

Alte discuții în legătură

Cum se va imparti averea bunicilor? ANAMARIA0702 ANAMARIA0702 Buna ziua!Am nevoie de un sfat cu privire la mostenirea bunicilor mei.Situatie sta cam asa:Bunicul meu a decedat in urma cu 4 ani dar dupa moartea lui tatal ... (vezi toată discuția)
(despagubire)mostenire eukyra1 eukyra1 O situatie:trei frati cu parinti decedati.In ce conditii poate fi obligat unul din frati sa i despagubeasca pe ceilalti doi(sau pe doar unul)?nu s a facut nici ... (vezi toată discuția)