avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta soție s-a mutat din domiciliul comun de un an, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta soție s-a mutat din domiciliul comun de un an, dar acum suntem într-o situație conflictuală și îmi cere cheie. Nu vreau să îi dau, pot cere evacuarea, prin ordonanță președințială, în cadrul partajului?

Buna ziua, va rog sa-mi dati o sugestie referitor la urmatoarea speta: sunt divortat de fosta sotie din martie 2018 (sentinta civila definitiva). Din luna aprilie 2018 aceasta locuieste la domiciliul concubinului in alt judet cu forme legale (mutatie Evidenta Populatiei). Din luna iunie 2018 si in prezent locuiesc in apartamentul bun comun pentru care am platit singur ratele la banca. Totodata pe rolul judecatoriei am dosar de partaj cu primul termen de judecata in luna septembrie 2019, dosar in care fosta sotie nu a depus intampinare. In ultimul an am avut mai multe evenimente neplacute cu concubinul fostei sotii si tatal acesteia, in sensul ca am fost lovit si amenintat de acestia iar in urma plangerilor propunerea facuta de organele de cercetare este de renuntare la urmarirea penala. Alte doua dosare sunt in lucru la politie tot pentru amenintare (telefonice si inregistrate audio video). Concubinul fostei sotii mai are un dosar pt talharie. Pe scurt este o stare conflictuala. In urma cu 2 zile fosta sotie mi-a cerut cheie de la apartament pentru a intra sa-si ia lucruri personale (nu mai are nimic personal in apartament). Nu pot sa-i dau cheie de la ap. in conditiile in care eu locuiesc acolo si avand in vedre starea conflictuala. Va rog sa-mi spuneti daca pot cere evacuarea ei pe calea ordonantei presedintiale in cadrul dosarului de partaj, vreau asta pt ca mi-a facut plangere la politie ca nu o las in apartament. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:31, 30 Mai 2019
Buna ziua,
ati putea cere atribuirea provizorie in cadrul partajului.

Art. 989. Atribuirea provizorie
(1) In cazul in care imparteala in natura a unui bun nu este posibila sau ar cauza o scadere importanta a valorii acestuia ori i-ar modifica in mod pagubitor destinatia economica, la cererea unuia dintre coproprietari instanta, prin incheiere, ii poate atribui provizoriu intregul bun. Daca mai multi coproprietari cer sa li se atribuie bunul, instanta va tine seama de criteriile prevazute la art. 988. Prin incheiere, ea va stabili si termenul in care coproprietarul caruia i s-a atribuit provizoriu bunul este obligat sa consemneze sumele ce corespund cotelor-parti cuvenite celorlalti coproprietari.

(2) Daca coproprietarul caruia i s-a atribuit provizoriu bunul consemneaza, in termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalti coproprietari, instanta, prin hotararea asupra fondului procesului, ii va atribui acestuia bunul.

(3) In cazul in care coproprietarul nu consemneaza in termen sumele cuvenite celorlalti coproprietari, instanta va putea atribui bunul altui coproprietar, in conditiile prezentului articol.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
Geanina DRIAN, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce evacuare sa solicitati de vreme ce locuieste atat in fapt cat si cu forme legale in alta parte.

Nu are dreptul sa intre in domiciliul dvs.

Daca notificarea pe care ati primit o este facuta prin executor puteti solicita in scris sa va indice bunurile personale pe care doreste sa le ridice sau sa le puneti la dispozitia executorului.
Buna ziua, va multumesc pentru sugestie. Pare de departea o idee buna. Dar ma intreb daca indeplinesc cele 3 conditii ale ordonantei, si ma refer in special la urgenta. Cum as putea justifica urgenta in situatia data?
in opinia mea, nu, evacuarea nu este o solutie si nu sunt indeplinite conditiile.
atribuirea provizorie se poate obtine destul de rapid. dar aveti conditia achitarii sultei.
Pai la atribuirea provizorie m-am gandit si eu ca este ok, dar trebuie sa motivez cele trei conditii. In plus achitarea sultei trebuie facuta pana la finalizarea partajului sau dupa. Dupa finalizarea partajului oricum as fi platit sulta.

Alte discuții în legătură

Mostenire/ succesiune maia andrei maia andrei Buna ziua, socrul meu a decedat acum 2 ani , are 2 mostenitori , sotul meu si sora lui,nu s-a dezbatut succesiune. Nu au acte de propietate niciunul. In ... (vezi toată discuția)
Partaj clyde2010 clyde2010 Trei persoane(A,B,C) sunt coproprietari in cote egale(1/3) pe o casa si terenul aferent,dobandite prin contract de v/c,fara nici un fel de clauze. A si B au ... (vezi toată discuția)
Neachitarea sultei sammy44 sammy44 Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din ... (vezi toată discuția)