Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din termenul de achitare a sultei este aceeasi cu data urmatoarei infatisari la Judecatorie pt partaj. In cadrul procesului exista si un intervenient care sustine atribuirea in natura a apartamentului catre fostul sot , intrucat acesta are o creanta de achitat catre acest intervenient beneficiar de o executare silita a apartamentului , suspendata pe perioada partajului. Daca nu am avut posibilitatea achitarii acestei sulte , ce se poate intampla in continuare?
in cazul in care coproprietarul caruia i s-a atribuit in mod provizoriu imobilul nu depune in termenul stabilit sulta , instanta va putea atribui imobilul celuilalt coproprietar.
iar in acest caz , intervenientul va putea ulterior sa solicite executarea silita a imobilului , in vederea recuperarii creantei .
Nici fostul sot nu va avea de unde sa-mi achite mie sulta , in cazul in care i se atribui lui apartamentul . Acest lucru va putea fi posibil numai in urma vanzarii imobilului respectiv , existand posibilitatea incat cumparatorul sa achite un avans mai mare , achitandu-se astfel creanta datorata , reusind astfel sa achite si sulta care mi se va cuveni . Intrebarea este daca Judecatoria ii va da posibilitatea vanzarii acestul apartament si nu inceperea imediata ,in urma atribuirii ,a executarii silite.
in cazul in care nici unul dintre coproprietari nu paate plati sulta celuilalt coproprietar , instanta, poate dispune prin incheiere vanzarea imobilului.
vanzarea se poate face prin invoiala partilor , stabilindu-se un termen in acest sens .
termenul nu poate fi mai mare de 6 luni .
daca vanzarea prin buna invoiala nu se realizeaza , vanzarea va fi efectuata prin executorul judecatoresc.
In caz de neplata a sultei , in termen legal , se poate proceda la executarea silita prin instrainarea bunului, cum a mentionat colega mai sus , insa in ultim caz.
Cum era de asteptat , nici fostul sot nu a avut posibilitatea achitarii sultei catre mine , astfel ca Instanta a dispus vanzarea imobilului de catre executorul judecatoresc , cu drept de apel. Avocatul meu nu a putut fi prezent la sedinta , dar m-a asigurat ca nu este o problema sa facem apel. Numai ca eu am renuntat la acest avocat , intrucat daca nu lipsea putea sa sustina vanzarea apartamentului prin buna intelegere , de catre noi , coproprietarii. Si am luat hotararea sa ma reprezint singura .... voi cere in motivele de apel aceasta cerere de a ni se da posibilitatea , inaintea executorului judecatoresc , sa vindem singuri apartamentul. Mai este un lucru....atunci cand a fost facuta evaluarea apartamentului , erau alte cotatii , iar acum cand s-a stabilit achitarea sultei , valoarea apartamentului a scazut cu aprox 40%....cine ar achita o suma care nu corespunde cu realitatea?
Intrebarea mea este daca pot invoca motiv de apel vanzarea apartamentului de catre noi , acordandu-ni-se termenul maxim prevazut de lege .