avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neachitarea sultei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neachitarea sultei

Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din termenul de achitare a sultei este aceeasi cu data urmatoarei infatisari la Judecatorie pt partaj. In cadrul procesului exista si un intervenient care sustine atribuirea in natura a apartamentului catre fostul sot , intrucat acesta are o creanta de achitat catre acest intervenient beneficiar de o executare silita a apartamentului , suspendata pe perioada partajului. Daca nu am avut posibilitatea achitarii acestei sulte , ce se poate intampla in continuare?
Cel mai recent răspuns: sammy44 , utilizator 16:13, 12 Februarie 2010
in cazul in care coproprietarul caruia i s-a atribuit in mod provizoriu imobilul nu depune in termenul stabilit sulta , instanta va putea atribui imobilul celuilalt coproprietar.
iar in acest caz , intervenientul va putea ulterior sa solicite executarea silita a imobilului , in vederea recuperarii creantei .
Nici fostul sot nu va avea de unde sa-mi achite mie sulta , in cazul in care i se atribui lui apartamentul . Acest lucru va putea fi posibil numai in urma vanzarii imobilului respectiv , existand posibilitatea incat cumparatorul sa achite un avans mai mare , achitandu-se astfel creanta datorata , reusind astfel sa achite si sulta care mi se va cuveni . Intrebarea este daca Judecatoria ii va da posibilitatea vanzarii acestul apartament si nu inceperea imediata ,in urma atribuirii ,a executarii silite.
in cazul in care nici unul dintre coproprietari nu paate plati sulta celuilalt coproprietar , instanta, poate dispune prin incheiere vanzarea imobilului.
vanzarea se poate face prin invoiala partilor , stabilindu-se un termen in acest sens .
termenul nu poate fi mai mare de 6 luni .
daca vanzarea prin buna invoiala nu se realizeaza , vanzarea va fi efectuata prin executorul judecatoresc.
In caz de neplata a sultei , in termen legal , se poate proceda la executarea silita prin instrainarea bunului, cum a mentionat colega mai sus , insa in ultim caz.
Cum era de asteptat , nici fostul sot nu a avut posibilitatea achitarii sultei catre mine , astfel ca Instanta a dispus vanzarea imobilului de catre executorul judecatoresc , cu drept de apel. Avocatul meu nu a putut fi prezent la sedinta , dar m-a asigurat ca nu este o problema sa facem apel. Numai ca eu am renuntat la acest avocat , intrucat daca nu lipsea putea sa sustina vanzarea apartamentului prin buna intelegere , de catre noi , coproprietarii. Si am luat hotararea sa ma reprezint singura .... voi cere in motivele de apel aceasta cerere de a ni se da posibilitatea , inaintea executorului judecatoresc , sa vindem singuri apartamentul. Mai este un lucru....atunci cand a fost facuta evaluarea apartamentului , erau alte cotatii , iar acum cand s-a stabilit achitarea sultei , valoarea apartamentului a scazut cu aprox 40%....cine ar achita o suma care nu corespunde cu realitatea?
Intrebarea mea este daca pot invoca motiv de apel vanzarea apartamentului de catre noi , acordandu-ni-se termenul maxim prevazut de lege .

Alte discuții în legătură

Nici eu, nici fostul soț nu avem bani pentru sulta aferentă cotelor atribuite din imobil în urma partajului. ce se poate întâmpla în această situație? lorely22 lorely22 Sunt în proces de partaj cu fostul soț chiar înaintea termenului de pronunțarea a hotărârii de fond. Până la momentul prezent instanța a decis 60% ... (vezi toată discuția)
Comunicarea hotararii sammy44 sammy44 Buna ziua. Pe data de 23 noi. am avut termen pt procesul de partaj , termen care a fost comunicat printr-o citatie. Am avut termen pt divedirea achitarii ... (vezi toată discuția)
Vinderea unui imobil atribuit sammy44 sammy44 Buna ziua. Daca mi se atribuie un imobil care face obiectul unui partaj si pt care sunt coproprietar cu fostul sot , pot sa-l vand singura fara acordul lui? ... (vezi toată discuția)