avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Trei persoane(A,B,C) sunt coproprietari in cote egale(1/3) pe o casa si terenul aferent,dobandite prin contract de v/c,fara nici un fel de clauze.
A si B au intentat proces de iesire din indiviziune cu C si au solicitat prin note scrise ca instanta sa retina in IAP ca ele doua doresc sa ramana in indiviziune.In aceasta situatie detin 2/3,deci sunt majoritari.
Intre A si B pe de o parte si C pe de alta parte nu exista diferentieri conform art.673,9.
La cererea lui C,instanta i-a atribuit provizoriu bunul,conf.art.673,10.
Avand in vedere ca A si B sunt majoritari(2/3),li se vor atribui bunul prin hotarare?
(Casa NU este comod partajabila in natura).
Faptul ca C a primit provizoriu bunul,este un criteriu favorabil sa i se atribuie bunul?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: clyde2010 , utilizator 18:58, 23 Februarie 2011
la atribuirea imobilului ,cand ambele parti o solicita ,instanta tine cont de mai multe criteriicum ar fi lipsa unei alte locuinte, posibilitatea platii sultei catre copartajanti ,situatia familiala etc. Spuneti ca vi s-a atribuit deja bunul provizoriu si probabil asti fost obligat la plata sultei.Instanta a avut in vedere motivele dvs. de aceea v-a atribuit bunul. Daca nu veti plati sulta la termen , imobilul va fi atribuit partii adverse.
Angajati un avocat .
Av.Ioana Cazacu Buucresti 0766525202

@ cazacuioana
Va rog sa va editati mesajul anterior prin stergerea numarului de telefon afisat ... daca doriti sa luati legatura cu unul dintre utilizatorii acestui Forum o puteti face folosind mesajele private.
Va multumesc pentru intelegere.
Cred ca nu m-am facut bine inteles:
Coproprietarii A si B sunt majoritari cu 2/3 iar coproprietarul C a primit provizoriu bunul si a achitat repede,repede sultele pentru A si B(a constituit conturi).
Repet,nu exista criterii diferite cf.673,10.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
tzuku, utilizator
Conform art. 673 ind. 10 alin. (2) C.p.c. "Dacă coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul depune, în termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa, prin hotărârea asupra fondului procesului, îi va atribui bunul. "
C va ramane singurul proprietar.=D>
Inseamna ca daca sunt doi coproprietari,unul are 4/5 iar altul are 1/5(sa zicem),cel cu 1/5 face cerere de atribuire provizorie,plateste sultele si gata, se vede improprietarit cu tot bunul?
Nu cumva este o chestie care ar putea fi interpretata ca neconstitutionala, nerespectandu-se principiul majoritatii?
Unde este principiul ca la atrbuiri in natura,sa se procedeze ca sultele sa fie cat mai mici? Inseamna ca la data cumpararii,cel cu 1/5 nu a avut bani suficienti,ulterior a facut rost de bani si a umflat bunul,doar printr-o atribuire provizorie?
De ce ii mai zice provizorie?

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune Selenus Selenus Buna ziua, am urmatoarea problema. Apartament cu succesiunea facuta in urma decesului tatalui, cu urmatoarele cote: A: mama: 50%; B. Copil 1: 25%; C. Copil ... (vezi toată discuția)
Atribuire provizorie clyde2010 clyde2010 Obiectul cauzei:partaj bunuri comune. Masa de partaj: o casa si terenul aferent. Mod de dobandire: contr.v/c,trei cumparatori,cote egale 1/3,fara nici un fel ... (vezi toată discuția)