Buna ziua,
am urmatoarea problema. Apartament cu succesiunea facuta in urma decesului tatalui, cu urmatoarele cote:
A: mama: 50%;
B. Copil 1: 25%;
C. Copil 2: 25%.
C vrea sa iasa din indiviziune, B se opune.Deci actiune de iesire din indiviziune
Daca C deschide actiune de iesire din indiviziune:
1. Este obligatoriu sa cheme in instanta si pe A si pe B? Sau poate numai pe B?
2. Daca A, cu cota cea mai mare, nu se afla in posibilitatea de a plati valoarea sultei, este posibil sa ramana in indiviziune cu B sau C daca unul din acestia plateste valoarea sultei celuilalt?
3. Daca atat B cat si C isi exprima dorinta platii sultei celorlalti, cum se decide cine va avea intaietate sa plateasca si sa ramana cu imobilul?
4. Daca nu se pun de acord pentru valoarea apartamentului, aceasta se evalueza de catre un expert? Si daca o parte nu este de acord cu evaluarea ce se intampla?
1.Actiunea de sistarea a starii de indiviziune se porneste de catre un coproprietar in contradictoriu cu toti ceilalti coproprietari
2. De regula, sistarea indivziunii se face prin atribuirea in natura fiecarui coproprietar a unei parti in natrura din bunul indiviz, corespunzatoarei cotei sale indivize. Daca o atare solutie nu este posibila ( si fiind vorba despre un apartament, probabil ca nu e posibil) atunci bunul se atribuie unuia dintre copropeitari, fie calui care il solicita , fie celui care detine cota majoritara cu obligatia acestuia de plati celorlalti sulta
3.In cadrul procesului valoarea bunului se stabileste printr- expertiza tehnica judiciara, asupra carora partile pot sa cada sau nu de acord. Daca una dintre parti considera ca evaluarea nu e corecta exista posibilitatea refacerii ei, sau efctuarii unei contraexpertize.
4. Dac se porneste acxtiunea de sistarea indiviziunii ea nu se poate finaliza doar cu privire la un coproprietar, ceilalti continuind sa ramina in inviziune.
5.La o asemenea actiune nu se pot opune ceilalti coproprietari, deoarece potrivit codului civil nimeni nu este obligat a ramine in indiviziune. Odata cu solutionarea procesului, daca nu se achita sulta de catre proprietarul caruia ii este atribuit bunul, aceasta se poate executa silit tocmai asupra bunului respectiv
buna ziua doamna Florentina, ce inseamna concret "se executa silit", daca se poate detaliati mai pe larg punctul 5 : ce presupune executarea silita in practica (etape, rezultat) ? multumesc anticipat, este un subiect care ma intereseaza (personal)
Iesire din indiviziune
PP
Buna,
Am cateva intrebari referitoare la o actiune de iesire din indiviziune rezultata in urma unei succesiuni dupa bunica mea in urma careia mama mea a ... (vezi toată discuția)