avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna Ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta.
In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, impreuna cu cei 2 frati ai ei, a dobandit un imobil - casa de locuit, in cote de 1/3 fiecare. Acum, problema care intervine este urmatoarea: mama doreste sa-i doneze ( vanda ) daca este cazul, partea ei de mostenire fratelui meu.De asemenea si unul dintre cei doi frati doreste sa- i vanda partea ce-i revine, adica cota de 1/3 tot fratelui meu. Pot sa faca acest lucru mama si unul dintre cei doi frati fara sa ceara iesirea din indiviziune? ( dat fiind gradul de rudenie )
A doua intrebare, in cazul in care acest lucru ar fi posibil, poate fratele meu, care in viitor va avea un procent de 66% din casa sa-i ceara fratelui mamei pe cale judecatoreasca - iesirea din indiviziune - si astfel sa fie obligat cumva prin lege sa se hotarasca daca vrea sa ramana el cu imobilul in natura sa plateasca sulta fratelui meu sau, daca nu, legea sa-l oblige sa accepte sulta de la fratelui meu.Mentionez ca nici cand s-a dezbatut succesiune nu a fost chip sa se intelega cineva cu el. Nu a vrut nici sa-si vanda partea lui din mostenire catre mama si respectiv celalalt frate, nici sa fie el despagubit de catre ceilalti.
Cum ar putea fi soluitionata aceasta cauza?
Va multumesc mult si astept cu mult interes opiniile Dumneavoastra.
Cu stima,
Simona Cazanaru
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 10:59, 13 Iunie 2009
Cel mai simplu ar fi sa faceti iesire din indiviziune pentru a nu mai depinde unul de celalalt atunci cand vreti sa vindeti. Daca toti fratii sun t de acord la primul termen incheiati tranzactie, taxa e mai mica ,fata de ce este la notariat.Mai bine apelati la un avocat .
Multumesc pentru raspunsul Dvs., dar tocmai aceasta este problema, unul dintre fratii mamei nu este de acord cu nicio propunere, nici sa-si vanda partea lui catre mama si celalat frate si nici nu accepta sa fie despagubit pentru cota de 1/3 pe care o detine de catre ceilalti doi frati. Acest lucru as fi vrut sa-mi fie cat de cat clarificat. Ce sanse avem in instanta? Conteaza ca cei doi farti sunt ,, aliati " si detin mai mult de jumatate din imobil? Au ei forta din punct de vedere juridic sa-l determine pe cel de al treile frate sa ia o decizie?
Multumesc din nou
In cazul expus de dvs., desigur ca cei doi coproprietari ( mama si unul din fratii ei) pot sa instarineze conta lor indiviza, catre fratele dvs, acesta devenind coproprietar cu cel de-al treilea. Ulterior cind se va hotari, va putea cere iesirea din indiviziune, fie pe cale judecatoreasca fie prin buna intelgere prin act notarial. Desigur ca in aceasta ipoteza, daca fratele dvs ( care va detine o cota majoritara) va solicita atribuirea intregului imobil, va fi obligat la plata sultei corespunzatoare valorii cotei unchiului sau. Dara daca imobilul este comod partajabil in natura se va putea opta si pentru un partaj in narura, urmind ca fiecare sa dobindeasca o parte distincta din imobil, corespunzatoare, sau apropiata cu cota de proprietate. Si in cazul partajului in natura, daca imobilul se poate imparti, dar nu in mod exact pe cote, se poate ca unul sau celalalt dintre coprorpietari sa achite o sulta. Ceste aspecte se pot insa stabili numai efectuindu-se o expertiza tehnica.
Va multumesc din nou, si ca sa fiu sigura ca am inteles va mai inteb inca odata, mama si fratele de buna credinta pot sa-si vanda cotele lor catre fratele meu fara sa-i ceara acordul celui de-al trilea frate si fara sa fie ceruta in prealabil iesirea din idiviziune.Indraznasc sa va mai intreb inca ceva. Ca sa-si poata vinde cotele, cei doi frati, imobilul trebuie cadastrat si intabulat inainte. Pot cei doi frati singuri sa-si intabuleze cotele fara acordul lui ?
Odata introdusa actiunea in instanta pentru sistarea indiviziunii, fratele va fi silit sa adopte o atitudine. Desigur ca se daca promoveaza actiunea in prezent, atunci se va pune in discutie posibilitatea de partajare in natura a imobilului in trei parti, iar daca acest lucru nu este din punct de vedere tehnic posibil, atunci se va putea atribui imobilul unuia dintre coproprietari, ceilalti urmind a primi sulta.

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Partaj casa SICLING SICLING Va rog, dati-mi niste sfaturi, cu privire la urmatoarea situatie: detin in coproprietate (mai sunt inca 3 proprietari) o casa in Bucuresti (eu detin 50%). ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)