avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract individual de munca


Buna ziua!
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie :
O salariata , muncitoare necalificata in cadrul societatii , a avut concediu medical din luna februarie, epuizand numarul legal de zile de concediu medical acceptat de lege.
In urma revenirii la serviciu, duipa operatia la coloana pe care a suferit-o ,aceasta nu mai poate presta munca corespunzatoare fisei postului si doreste sa-si inceteze contractul individual de munca, dar si sa beneficieze de somaj.
Ideea este ca nu i s-a eliberat nicio decizie de expertiza medicala pentru a-i inceta contractul cu art.61 lit.c din Codul muncii.
Avem la dosarul de personal doar fisa de aptitudine de la sfarsitul anului trecut de la controlul medical periodic in care scrie “apt conditionat” , dispensarizare si tratament”.
Cum am putea definitiva acest caz, pentru a fi in legal si favorabil pentru ambele parti ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 11 Iulie 2019
Buna ziua,
Pentru inceput puteti discuta cu medicul de medicina muncii care sa-i elibere o noua fisa de aptitudine in care sa constate Inaptitudinea pentru postul respectiv.
Apoi se poate aplica
Art. 61 din Codul muncii
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală (Modificată prin Legea nr. 255/2013);
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat (a se vedea Decizia nr. 7/2016);
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
Art. 64
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

Dar s-ar putea sa fie nevoie de o expertiza...
Discutati cu medicul de medicina muncii, cred ca va poate ajuta.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Aveti la dispozitie si alte variante decat art.61 lit.c C.mun....


Buna dimineata!
Ar fi in regula daca as face o concediere individuala in acest caz, cu desfiintare de post si tot ce implica? Multumesc.

Puteti.merge pe această variantă.

Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emiterea si eliberarea adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Salariat bolnav - reincadrare? rrramor rrramor Buna ziua, Am un salariat care a suferit un AVC, a stat in medical 1 luna de zile. Pe scrisoarea de externare are mentionat ca trebuie sa evite efortul ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)