avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi-a fost reținut permisul 90 de zile și, pentru că ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi-a fost reținut permisul 90 de zile și, pentru că am fost sancționat pentru trei abateri, mi s-a respins cererea de reducere a suspendării. E legală respingerea?

Bună ziua! În urma cu 1 luna mi-a fost reținut permisul pe o perioada de 90 zile de către radarul neinscriptionat pentru următoarele abateri. Neoprire la semnalele polițistului, depășire pe linie dubla continua și trecere pe culoarea roșie a semaforului. 30 zile pentru fiecare, cumulate 90. Precizez ca mașină politiei nu avea semnale luminoase sau acustice când ei afirma ca ma urmăreau. Am dat examen 13/15 am depus cerere de reducere. Mi-au respins cererea pe motiv ca am 3 abateri, fiecare a câte 30 zile, și nu se poate face reducerea. Legal pot face ceva? Răspunsul se încadrează din punct de vedere legal? Multumesc
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:54, 12 Iulie 2019
Politia nu are dreptate. Aveti dreptul sa vi se reduca suspendarea conform:
Art. 221 din HG1391/2006
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permis de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenției pentru care se aplică sancțiunea contravențională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influența alcoolului;
d) sancțiunea contravențională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
[ link extern ]
Verificati sa nu va incadrati la vreo alta restrictie din acest articol, dar motivul invocat de politie nu e legal.
Spuneți-le polițiștilor ca majorare conform legii nu înseamnă cumularea a 3 sancțiuni.
Daca nu va "asculta" nu prea aveți ce face decât să-i dați în judecată pentru abuz în serviciu. Angajati-va un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
latka, utilizator
Deci e vorba clar de un abuz în serviciu. Ma încadrez la toate punctele pentru reducere, iar motivul respingerii doar asta mi s-a dat. Ma gândeam ca exista o lege ceva în privința asta. A zis ca dacă era o abatere la 90 zile puteau reduce, dar asa nu se poate
Spuneți-i polițistului sa mai citească legile, ceea ce susține el era valabil doar dacă pentru fiecare contravenție se făcea proces verbal separat. Aceasta este o sancțiune cumulata, așa cum se definește în art. 10 din OG2 /2001. Nu există prevedere legala în codul rutier care sa interzică aplicarea reducerii în cazul unei sancțiuni cumulate, mai ales ca PV este unic.
Atunci mâine am sa depun o cerere pentru audienta la comandant, iar dacă nici asa nu se rezolva nimic o sa va ascult sfatul. Mulțumesc mult pentru informații!
Vorbiti de abuz in serviciu al politiei...dar de abuzul dvs de a incala regulile de circulatie punand viata in pericol a dvs si a celorlalti participanti la trafic nu zice nimeni nimic.Intai revizuiti-va conduita in trafic si nu mai dati vina pe politie..aveti 3 incalcari ale codului rutier in care putea-ti sa provocati accidente cu urmari grave !!

Alte discuții în legătură

Reducere suspendare permis auto neacordata... romulus1974 romulus1974 Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda ... (vezi toată discuția)
Pentru cate zile se suspenda permisul pentru vatamare corporala din culpa? v_alin v_alin Am provocat recent un accident cu victima(o zi de spitalizare),neacordare de prioritate, politia mi-a suspendat permisul pentru 90 de zile. In procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat Larissa02 Larissa02 Buna ziua ma aflu intr-o situatie destul de dificila. Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile pt depasirea limitei de viteza si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)