avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea de stramutare in ce conditii se depune?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea de stramutare in ce conditii se depune?

Am un dosar de pretentii in care vreau sa depun o cerere de stramutare pentru judecarea apelului, din motive intemeiate, insa hotararea pe fond la Judecatorie nu a fost inca redactata si comunicata de circa doua luni.
Pot sa solicit Curtii de Apel stramutarea doar pe baza solutiei pe scurt a hotararii de pe portalul de justitie de la dosarul meu?
Unde trebuie sa depun o astfel de cerere de stramutare ? la Judecatorie unde s-a judecat pe fond dosarul si ei o trimit Curtii de apel sau direct la Curtea de apel
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
clau1858, utilizator
Cel mai recent răspuns: clau1858 , utilizator 09:33, 12 Iulie 2019
Intentionati sa atacati hotararea sau vreti stramutarea la acest moment, sperand sa obtineti o alta hotararea decat cea care sta sa se redacteze? (ceea ce nu se poate).

Art. 141
Cererea de strămutare
(1) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă sau de siguranţă publică se poate cere în orice fază a procesului.
(2) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă poate fi cerută de către partea interesată, iar cea întemeiată pe motiv de siguranţă publică, numai de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Art. 142
Instanţa competentă
(1) Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia. Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cererea de strămutare se depune la instanţa competentă să o soluţioneze, care va înştiinţa de îndată instanţa de la care s-a cerut strămutarea despre formularea cererii de strămutare.
(2) Cererea de strămutare întemeiată pe motive de siguranţă publică este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va înştiinţa, de îndată, despre depunerea cererii instanţa de la care se cere strămutarea.
(3) La primirea cererii de strămutare, instanţa competentă să o soluţioneze va putea să solicite dosarul cauzei.

Art. 144
Judecarea cererii
(1) Cererea de strămutare se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea părţilor din proces.
(2) Hotărârea asupra strămutării se dă fără motivare şi este definitivă.
(3) Instanţa de la care s-a cerut strămutarea va fi încunoştinţată, de îndată, despre admiterea sau respingerea cererii de strămutare.

Art. 145
Efectele admiterii cererii
(1) În caz de admitere a cererii de strămutare, curtea de apel trimite procesul spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad din circumscripţia sa. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va strămuta judecarea cauzei la una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa de la care se cere strămutarea.
(2) Hotărârea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare urmează să fie păstrate. În cazul în care instanţa de la care s-a dispus strămutarea a procedat între timp la judecarea procesului, hotărârea pronunţată este desfiinţată de drept prin efectul admiterii cererii de strămutare.
(3) Apelul sau, după caz, recursul împotriva hotărârii date de instanţa la care s-a strămutat procesul sunt de competenţa instanţelor ierarhic superioare acesteia. În caz de admitere a apelului sau recursului, trimiterea spre rejudecare, atunci când legea o prevede, se va face la o instanţă din circumscripţia celei care a soluţionat calea de atac.

Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2019
Geanina DRIAN, Avocat
Multumesc foarte mult pentru raspuns .
Cererea de stramutare vreau sa o fac astfel incat apelul sa se judece la Tribunalul din alt oras, de catre un complet de judecata obiectiv, care sa nu ignore in sentinta majoritatea probelor din dosar si astfel sa scap de coruptia judecatorilor de la Judecatorie care se poate perpetua si la Tribunalul care se afla in aceasi cladire (judecatorii de la Judecatorie au prieteni si la Tribunal, deci pot fi "paradita" inca o data prin respingerea apelului-sentinta fiind definitiva si irevocabila).
Nu am inteles exact pot face cererea de stramutare doar in baza sentintei publicate pe portalul de justitie sau trebuie sa astept neaparat redactarea hotararii si comunicarea ei? si cererea o depun la Judecatoria unde mi s-a judecat procesul sau direct la Curtea de Apel ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutarea postasul postasul Exista o hotarare data,a unui tribunal ( sectia I-a civila-litigiu de munca),cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.Emitand aceasta ... (vezi toată discuția)
Unde se face stramutarea unui dosar civil la ... nicu144 nicu144 buna ziua simplu unde se face tramutarea unui dosar civil la alt complext se face cerere simpla sau trebuie sa ma duc la hudecatoria unde apartin cu multumiri ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces danielavoicu76 danielavoicu76 Buna ziua . Va rog sa imi spuneti cum pot stramuta un proces de faliment daca banuiala legitima exista si asupra judecatorilor de la curtea de apel ? ... (vezi toată discuția)