avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am angajat o doamnă căreia vreau să-i încetez ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am angajat o doamnă căreia vreau să-i încetez contractul de muncă în perioada de probă, dar m-a anunțat că e însărcinată. Să înțeleg că nu am voie s-o concediez?

Buna seara, Am si eu nevoie de un sfat. In data de 1 iulie am angajat o doamna cu contract pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 60 de zile. Ieri in 15 redactez notificarea de incetare a contractului de munca incepind cu data de 21.o7 doamna refuza semnarea acesteia. Astazi nu vine la service si imi trimite pe mail un concediu medical pina in data de 19.07 o instiintare ca este insarcinata in 9 saptamini. Ce sa inteleg ca nu am voie sa o mai dau afara ? Deja ma simt intr-un banc cu prosti iar trist este ca aici eu sunt prostul si treaba a fost pregatita.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 27 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Conform art. 21 alin. (1) lit. a) din OUG 96/2003, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei gravide care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si care anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Asadar, angajatorul NU poate notifica incetarea raportului de munca in perioada de proba daca salariata a facut cunoscut faptul ca este insarcinata.

2. Încetarea CIM pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, deși reprezintă o denunțare unilaterală a CIM, nu impune părților respectarea normelor legale care reglementează concedierea sau demisia, având o natură juridică diferită (Decizia nr. 653 din 17 mai 2011 a CCR). În consecință CIM poate înceta pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă în toate situațiile în care concedierea este interzisă.
[ link extern ] /
Deci.... că să înțeleg: doar pt că a trimis respectivul mail după ce a refuzat să îmi semneze notificarea înseamnă că m-am pricopsit cu o angajată ce nu își poate face treabă și probabil acum nu va face nici atît că nu mai are nici un interes?
Interesanta treabă.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
radusibiu13, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca nu v-a semnat notificare nu are nicio relevanta, o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.

In mesajul anterior sunt doua pareri exprimate, una bazata pe prevederile din OUG 96/2003 si una baza de o decizie a Curtii Constitutionale.
Multumesc mult de raspuns
din cite vad legal ii pot inchide contractul dar in instanta e cam proba imposibila ca e concediata ca e incapabila nu ca e gravida
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Când ați angajato nu ați cerut analize medicale și adeverință de la medicul de familie? Dacă solicitați această adeverință, medicul era obligat să menționeze că este însărcinată, și atunci aveați posibilitatea de a nu o angaja.

Alte discuții în legătură

Incetare cim in perioada de proba - salariata insarcinata Loredana_84 Loredana_84 Pot inceta contractul de munca al unei salariate in perioada de proba, atata vreme cat e insarcinata? Mentionez ca nu ne-a adus inca la cunostinta in scris de ... (vezi toată discuția)
Informare angajator despre sarcina, la mai putin de 3 luni de la inceperea contractului de munca infiniti infiniti Buna ziua, Ma puteti ajuta cu cateva detalii referitor la procedura de informare a angajatorului asupra starii de sarcina, in conditiile urmatoare: - ... (vezi toată discuția)
O gravida poate demisiona? SimoL SimoL Buna ziua, Am o intrebare. Acum o saptamana mi-am dat preavizul deoarece mi-am gasit un alt loc de munca. Insa acum 2 zile am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)