avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Oblagativitatea de a fi membru OAMMR
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Oblagativitatea de a fi membru OAMMR

Buna ziua,m.am inscris in acest ordin in 2014 deoarece am fost obligata sa o fac, ca urmare a dorintei mele de a lucra in sistemul de sanantate.Nu am reusit sa ma angajez si acum am fost la sediul din Galati si mi s.a adus la cunostinta ca sunt si datoare cu echivalentul sumei de 800 de lei.Pe mine nu m.a anuntat nimeni ca sunt datoare la acest "ordin" , ba mai mult,in toti acesti ani nu am beneficiat de nici o facilitate din parte lor.Nu am semnat nici un contract ba mai mult mi s,a impus sa fac parte din acest ordin pentru a ma angaja.Mi se pare un abuz.Va rog frumos sa imi spuneti daca se poate face ceva pentru a nu mai figura in baza lor de date cu datorii.Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: bogdans77 , utilizator 14:25, 25 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți o cerere de retragere și explicați de ce nu mai doriți faceți parte din această organizație. Cât despre suma de bani datorată, este discutabil dacă o datorați sau nu, dar câtâ vreme v-ați înscris în mod voluntar, se prezumă că ați știut că datorați o taxă sau ceva. Nimic nu mai este gratis astăzi...cred că se poate rezolva amiabil totuși.
Nu stiu daca are vreo valoare discutia pe care o avem pentru ca nu va rezolva nimic atat timp cat noi,cei care platim taxele suntem de o parte si cei care le incaseaza sunt de parte care aplica legile,respectiv statul ! Ca am fost deacord cu intrarea in acest "ordin" este adevarat dar si mai adevarat este faptul ca nu mi s.a adus la cunostinta nici o regula sau statut de membru.Daca traiam într.o tara unde si de o parte si de alta se aplica aceeasi lege,nu am fi trecut prin asa ceva! Drept dovada sta faptul ca orice schimbare care are loc in acest "ordin", nu ni se aduce la cunostinta cum ar fi fost normal si pentru care ar trebui sa ne dam acordul ! Sistemul acesta este de sorginte totalitara : " faci parte din ordin sau nu ai un loc de munca! Este un abuz si nu este nimeni care sa ne protejeze ! Eu va multumesc pentru timpul dumneavoastra de a imi raspunde ! Cunoasteti vreo autoritate a statului la care sa ma adresez ?
Dvs. ați reușit să lecturați Legea și Statutul acestui Ordin?
Pentru că în Statut este prevăzută obligația de a achita o cotizație lunară , la Art. 14, lit. I:
,, i) să achite în termenul stabilit cotizaţia lunară datorată în calitate de membru al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România;
[ link extern ]
[ link extern ] /
În general, acum cam pentru orice profesie există un organism de reglementare și control. Odată ce facem parte din acesta, beneficiem de anumite drepturi, însă avem și obligații corelative.

(3) OAMGMAMR cuprinde toţi asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care exercită profesia de asistent medical generalist, moaşă şi asistent medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008.

(3^1) OAMGMAMR cuprinde şi surorile medicale şi oficianţii medicali, în calitate de membri asociaţi.

(4) Activităţile asistentului medical generalist, ale moaşei şi ale asistentului medical se exercită în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 şi cu respectarea normelor elaborate de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OAMGMAMR.

(4^1) Activităţile surorilor medicale şi ale oficianţilor medicali se exercită în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 şi cu respectarea normelor elaborate de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OAMGMAMR, şi a altor acte normative în vigoare.

(5) Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care întrunesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 îşi exercită profesia pe baza certificatului de membru şi a avizului anual, eliberate de OAMGMAMR.

(6) Avizul anual se acordă numai după încheierea asigurării de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv.

Acest Ordin se pare că are autonomie, și nu se subordonează vreunei alte instituții, ceea ce înseamnă că nu aveți cu isă vă adresați în afară de ei.
Totodată, din acest regulament al lor reiese că, pentru a putea profesa ca asistent generalist , moașă sau ce mai spun ei acolo, este necesar să fiți înscris/a în acest Ordin. Iar odată devenit membru, să plătiți și o cotizație lunară .Nu am găsit care este cuantumul lunar al acestei taxe.
Însă vă recomand să citiți cu atenție aceste acte normative:
[ link extern ]

[ link extern ] /
Doamna,este adevarat absolut tot cu privire la obligativitate,numai ca: trebuie sa fiu inscrisa in acest ordin pentru a profesa,trebuie sa platesc cotizatie indiferent daca profesez sau NU,nu sunt înștiințata de reglementari,statutul de mebru este anual dar daca eu nu am profesat sau nu am platit timp de 5 ani,le sunt datoare.Acestea toate sunt abuzuri ! Si pentru ca nu sunt subordonati nimanui,oare pot face ce vor,nici o alta institutie a statului nu ii ppate trage la raspundere pentru ca se comporta ca niste stăpâni! Cand am intrat in acest ordin nu mi s.a pus la dispozitie nici un regulament,ce lege spune ca eu daca nu am fost informata,este vina mea si daca eram informata si nu imi conveneau regulile,puteam sa profesez daca nu eram membru ? Aici este "buba" specific româneasca !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie libera practica Simona77bis Simona77bis Buna ziua, am terminat in urma cu 5 ani postliceala de farmacie, dar nu am practicat niciodata. Acum imi caut de lucru, dar am aflat ca trebuie sa ma inscriu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de libera practica iuliagabudean iuliagabudean buna seara as avea si eu o nelamurire daca se poate:eu am terminat in 2011 asistent medical generalist,iar pana in prezent nu am lucrat in domeniu deoarece am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. certificatul de membru eliberat de oammr cat are termen ... Cristinutza30 Cristinutza30 Buna ziua. Certificatul de membru eliberat de OAMMR cat are termen de valabilitate? (vezi toată discuția)