avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ap achizitionat prin Peima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ap achizitionat prin Peima Casa

Buna seara
Am achizitionat un ap prin Programul Prima Casa. As dori sa il inchiriez si sa declar la organele fiscale ptr plata impozitului, citisem ca se achita 6% din suma pe care o dobandesc.
Se poate inchiria acest apartament? Fiind un ajutor practic al statului?
In contractul meu apare
Interdictia de a il instraina pe o per de 5 ani si de a il greva cu sarcini pe toata duarat creditului. Ce lege avem in vigoare aici? Care este legislatia aplicanila?
Pot inchiria oficial sau nu? Vreau contract integistrat la Anaf
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alex_element , utilizator 22:43, 21 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interdictia de instrainare, prezenta in contract, se refera atat la vanzarea locuintei, cat si la inchirierea acesteia, pe perioada de 5 ani.
Din punct de vedere practic, eventualii chiriasi si agenti imobiliari nu sunt interesati de aceste detalii. Mai mult, inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF este optionala, dar exista obligativitatea depunerii declaratiei unice, prin care comunicati venitul realizat din chirii si platiti impozitul aferent. In ipoteza in care optati sa inregistrati contractul, ma indoiesc ca baza de date ale Fondului de Garantare este sincronizata cu cea a ANAF-ului, astfel incat sa se poata sesiza cineva.
Cuantumul impozitului este o alta poveste si difera in functie de valoarea chiriei. Astfel, daca chiria lunara este mai mica decat salariul minim brut pe economie, atunci impozitul de plata este 10%*60%*chirie (acei 6% de care ati mentionat). Daca chiria depaseste minumul pe economie, atunci platiti impozit, CAS si CASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament ipotecat elisa17 elisa17 vreau sa inchiriez un apartament care este cumparat prin imprumut bancar (ipotecat). are dreptul proprietarul sa mi-l inchirieze? (vezi toată discuția)
Inchiriere = instrainare??? MalyS MalyS Vreau sa stiu, va rog, daca interdictia de instrainare a unui imobil include si interdictia de inchiriere a acestuia. Va multumesc (vezi toată discuția)
Prima casa Robert26ro Robert26ro \"notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini.\" Am cautat sa gasesc ... (vezi toată discuția)