Intampin cateva dificultati legate de completarea formularului pentru declaratia unica. Sunt PFA individual cu impozitare in timp real, insa anul trecut nu am inregistrat venituri.
Cum practic sunt pe 0, sunt nedumerit care sectiuni sunt necesare pentru a fi completate. Daca sectiunile pentru venituri din tara si de afara par sa mearga completate cu 0, cele pentru declararea CAS/CASS au restrictie impusa. Fiind, in mod evident, sub plafonul de 12 salarii minime, nu chiar stiu ce trebuie sa fac.
Ca sa fie mai vizibile, am urmatoarele intrebari:
1. Ce sectiuni si subsectiuni ale declaratiei unice ar trebui bifate si compeltate pentru un PFA cu venit 0?
2. Daca sectiunile pentru CAS/CASS au restrictie impusa si nu pot fi completate cu 0, trebuie sterse? Datorez ceva statului in acest sens? (la un moment dat obtinusem o suma de 475 de lei, cumva).
3. Daca veniturile pe 2019 sunt peste sau sub cele estimate, sunt obligat sa depun declaratie rectificativa anul viitor?
george-neagu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca pentru acel pfa in 2018 ati inregistrat venituri si cheltuieli zero, trebuie sa vedeti ce ati completat in 2018 cand ati depus declaratia unica cu valorile estimate pentru 2018? Daca atunci ati completat ceva valori estimate ca le veti realiza si in relitate nu ati inregistrat nimic, acum treceti cu zero si o sa trebuiasca sa recuperati acel impozit pe venit estimat platit in timpul anului 2018.
Daca venitul net (adica total venit anual brut - total cheltuieli deductibile anuale mai putin cele cu asigurarile sociale) la pfa pe 2018 este sub plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie adica pentru 2018 sub 22800 lei, nu completati nimic la cass si cas pentru 2018 si nici nu veti fi obligat sa platiti aceste contributii sociale. Nu completati nici macar cu zero in declaratie.
Daca veniturile pe 2019 sunt peste sau sub cele estimate, sunteti obligat sa depuneti declaratie rectificativa anul viitor.
Legat de veniturile pe 2019, in declaratia unica exista doar sectiune pentru veniturile estimate din Romania. Eu anticipez numai venituri din afara tarii anul acesta. Trebuie sa le adaug in sectiunea dedicata veniturilor estimate din tara sau este destul sa le introduc anul viitor in declaratia rectificativa?
george-neagu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu stiu ce tip de venit estimati pentru 2019? De exemplu daca estimati ca veti incasa dividende de la firme din strainatate, pentru acest tip de venit nu se depune declaratie unica cu valori estimate ci doar cea finala in 2020 pentru 2019.
Deci daca nu apare acolo in declaratia unica detaliat si din care sa alegeti si sa completati cu valorile estimate, inseamna ca nu se declara cele estimate.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.