avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa (impozit) pe vanzare locuinta?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa (impozit) pe vanzare locuinta?

In 2004 am cumparat o casa. Cateva luni mai tarziu am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara in favoarea imprumutatorului. In anul 2005 am vandut casa imprumutatorului printr-un act de vanzare-cumparare ca sa sting astfel datoria pe care o aveam. In contract se specifica ca transferul dreptului de proprietate se face la valoarea de .... cat era datoria. Dupa 2 saptamani, ma suna notarul si spune ca trebuie sa platesc 10% impozit de diferenta de pret (pretul de cumparare si valoarea ipotecii) la care s-a facut actul. E corect? Multumesc
Cel mai recent răspuns: luiza stefan , utilizator 16:33, 9 Iulie 2006
In septembrie 2004 am cumparat o garsoniera. Intre timp a aparut o Lege care prevede plata unui impozit, daca vanzarea se face inainte de 3 ani de la cumpararea locuintei. As vrea sa vand, dar nu stiu cat e acel impozit. Poate cineva sa ma ajute cu un raspuns? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2006
Mihaela2006, utilizator
din cate stiu este de 10%...numai daca vinzi la peste 3 ani de cand ai cumparat imobilul taxa este de 1%.stiu ca acest impozit se plateste la diferenta de pret.
mai multe nu.
un notar iti poate spune cu siguranta si corect.
...impozitul e de 16% si se stabileste in urmatoarele conditii:



CAPITOLUL VIII_1 - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

(introdus prin Legea 163/ 2005)



Art. 77_1 - Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) Sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la 3 ani inclusiv, de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.

(2) Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare, cu exceptiile prevazute la alin. (3), reprezinta diferenta favorabila dintre valoarea de instrainare a proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.

(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan dobandite de contribuabil prin:

a) reconstituirea dreptului de proprietate;

b) mostenire sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv;

c) schimb imobiliar.


cei 16% se platesc la diferenta dintre cumparare si vanzare?
...da...

Alte discuții în legătură

Impozit tranzactii imobiliare cezarinaradu cezarinaradu HELP! am analizat indelung problema impozitului tranzactiilor imobiliare. daca ne poate lamuri cineva in legatura cu acest subiect, dar sa fie de ... (vezi toată discuția)
Impozit la vanzarea unui apartament ioana2_7 ioana2_7 Imi puteti spune daca pentru o persoana fizica proprietara a unui apartament de 2 ani se percepe acel impozit de 10% din 1 mai, sau este valabil numai pentru ... (vezi toată discuția)
O parere avizata specialisti in fiscalitate va rog! robert1958 robert1958 Dupa sarbatori as dorii sa ma adresez ANAF pentru ca consider ca de acolo porneste putregaiul in cea ce priveste aberatia contributiei la sanatate aferenta ... (vezi toată discuția)