avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce căi trebuie să urmez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce căi trebuie să urmez?

Am lucrat la o societate din Targoviste din decembrie 2018 pina în 30 iunie 2019, dar medicalele nu mi-au fost plătite, diurna de asemenea nu a fost dată, și eu ca persoana cu handicap grad 2,am lucrat cite 8-9 ore de munca și eram trecut la 4 ore. ADRIAN

Editat : numar de telefon
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 31 Iulie 2019
Mergeti la ITM.
Daca nu rezolvati asa va puteti judeca.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Codul Muncii
art.40
...
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

Neplata unor drepturi de natura salariala poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Gabriel Damian Gabriel Damian Buna ziua. Angajatorul nu a depus concediul medical la CAS motivînd ca adeverința de salariat de la locul de munca anterior nu este bună. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Christakitty Christakitty Buna seara,am si eu o intrebare,lucrez la un salon de infrumusetare,sunt gravida,dupa data de 5.11.2019 am intrat in co prenatal,maine se inchide luna, inca nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - concediere abuziva, refuz plata salariu si concediu nicoletaaaa123456 nicoletaaaa123456 lucram la o firma vanzatoare de pe 8 decembrie 2014 pana pe 5 februarie ca am avut ghinionu de ami suci picioru si sa intru in concediu medical 2 saptamani. ... (vezi toată discuția)