avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contract cu firma din strainatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contract cu firma din strainatate

Sunt persoana fizica si trebuie sa primesc niste bani de la o firma din strainatate. Cum fac? ce contract imi trebuie? ce impozite platesc?
multumesc....
Cel mai recent răspuns: MatrixRo , utilizator 20:10, 1 Decembrie 2009
Depinde de ce fel de acte ori fapte de comert ati realizat.
servicii de consultanta
chiar nu stie nimeni cat are omul de platit?
sa zicem ca primesti 10000 de euro / an de la o firma straina pentru consultanta. cu cat ramai?
daca am inteles bine , sinteti rezident, obtineti venituri din strainatate pentru servicii de consultanta
Acest tip de venit se incadreaza in art 90 cf
ART. 90

Venituri obţinute din străinătate

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) datorează impozit pentru veniturile obţinute din străinătate.

(2) Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.

(3) Contribuabilii care obţin venituri din străinătate conform alin. (1) au obligaţia să le declare, potrivit declaraţiei specifice, până la data de 15 mai a anului următor celui de realizare a venitului.

(4) Organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite o decizie de impunere, în intervalul şi în forma stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

(5) Diferenţele de impozit rămase de achitat, conform deciziei de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează sumele stabilite potrivit reglementărilor în materie, privind colectarea creanţelor bugetare.

E de vazut daca suma platita este cumva impozitata si in statul care va plateste, pentru ca in acest caz se poate aplica creditul fiscal, adica sa nu fiti impozitat de 2 ori.
later edit :
art 40 alin 1 si 2 de care se aminteste mai sus :
ART. 40

Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

b) în cazul persoanelor fizice rezidente, altele decât cele prevăzute la lit. a), numai veniturilor obţinute din România, care sunt impuse la nivelul fiecărei surse din categoriile de venituri prevăzute la art. 41;

c) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfăşoară activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România, venitului net atribuibil sediului permanent;

d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfăşoară activitate dependentă în România, venitului salarial net din această activitate dependentă;

e) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care obţin veniturile prevăzute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevăzute în prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit.

(2) Persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutiv vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu al patrulea an fiscal.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
da, se datoreaza impozit.
totusi, din cei 10 mii pe an, platiti pentru activitati de consultanta, pentru care firma germana nu plateste nici o taxa la ea acasa, cat iti raman in mana dupa toate taxele romanesti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Deducere personala de baza juganaru daniela juganaru daniela cetatenii straini rezidenti primesc deducere personala? (vezi toată discuția)
Deducere personala cetatean ue boerica boerica Buna ziua, Un salariat (cetatean ue) care a obtinut certificatul de inregistrare de la ORI are drepul la deducere personala de baza ? Multumesc (vezi toată discuția)