avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuiesc cu prietena în casa bunicilor ei decedați, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuiesc cu prietena în casa bunicilor ei decedați, a căror succesiune nu a fost dezbătută. Aș vrea să investesc acolo, mi se poate dona casa fără acordul tuturor moștenitorilor?

Buna ziua, as avea o nelamurire. Eu locuiesc cu prietena mea in casa parinteasca din partea mamei ei. Am vrea sa extindem si sa renovam casa dar in urma decesului tatalui ei in urma cu 10 ani aprox, mama ei si surorile acesteia ( 5 surori) sunt legal mostenitoare. In caz ca una dintre surori nu ar fi de acord sa isi cedeze partea in favoarea prietenei mele, mama acesteia poate sa imi doneze mie casa fara acordul fiicelor? pentru ca ulterior eu si prietena mea sa facem si starea civila
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 10:38, 9 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama poate dona doar partea ei.
De altfel, donatia nici nu cred ca este cea mai buna solutie aici, câtă vreme se dorește proprietatea asupra întregului imobil. Fiicele pot cere revocarea donației dacă încalcă rezerva lor succesorală.
Fiicele, ca urmare a mostenirii, au cotele lor si doar ele pot dispune de drepturile astfel dobândite.
”Cedarea părții” nu se face în favoarea cuiva, ci în favoarea tuturor.
O soluție ar fi să faceți partajul succesoral.
Dar in cazul in care tatal decedat a lasat casa pe numele mamei? Sau casa e trecuta deja pe mama de cand a fost construita
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
erikson96, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu contează pe numele cui e.
Dacă imobilul a fost dobândit în timpul căsătoriei, este bun comun.
Ca atare trebuie dezbătută succesiunea după după tată.
In urma acesteia, mama va poate dona cota ei, fără acordul celorlalte fiice, însă cu ce va ajuta sa rămâneți în indiviziune cu viitoarele cumnate?
Problema e ca eu voi investi niste bani in acea casa, iar daca peste un an, doi, 5, 10 se trezeste una dintre surori ca isi vrea partea eu ori voi fi nevoit sa le dau partea ori sa le accept sa stea in acea casa. Eu caut o modalitate prin care in cazul in care una dintre surori nu si-ar ceda partea prietenei mele sa se poata exclude acea sora de la mostenire sau drepturile de mostenire asupra cotei din imobil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista asa ceva.
Nu o puteti obliga pe cumnata să renunte la cota moștenită de la tatăl său.
Puteti doar (in caz ca nu va înțelegeți) sa va adresați instanței pentru ieșirea din indiviziune și să îi achitati cumnatei o sulta.
Nu va obliga nimeni sa investiți intr-un imobil care nu va aparține în totalitate.

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog un sfat. mama cu tata au avut 2 copii in viata ... mara2022 mara2022 Buna ziua! Va rog un sfat. Mama cu tata au avut 2 copii in viata eu si soara mea. Mama a murit in urma cu 2 ani. Tata traieste. Mama si tata aveau un ... (vezi toată discuția)