Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și acum mă chinui să radiez ipoteca pentru că banca mă plimbă după extras CF, mă trimite să caut notar etc., deși obligația de a cere radierea e a lor. Doresc un punct de vedere
Noul cod civil. Art. 2419 Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.
Am finalizat plata creditului ipotecar in luna Aprilie 2019. Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba dupa extras carte funciare cat mai actuala, sa caut un notar, etc. Acest act normativ pare destul de clar. Cei de la banca spun ca este problema mea cu comisionul notarial si cartea funciara. Doresc un punct de vedere.
Buna ziua,
Notificati in scris banca cu privire la obligatia acesteia in calitate de creditor ipotecar, sa ceara radierea ipotecii.
Ar fi bine ca notificarea sa o trimiteti prin avocat sau/si executor judecatoresc.
Daca mijloacele financiare nu va permit acest lucru, o scrieti singur si o trimiteti cu confirmare de primire sau si mai bine depus prin registratura cu nr. de inregistrare.
In functie de raspunsul bancii la solicitarea scrisa a dvs. actionati ulterior.
raluk0207
Utilizator 2din 15 utilizatori consideră acest răspuns util
Un extras de Carte Funciară pentru informare costa 20 lei si il puteti obtine personal de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Pentru radiere, trebuie să vină reprezentantul băncii și să declare că este de acord cu radierea.
Costul declarației este 100 lei + tva. Si se subînțelege ca il veti achita dvs, pentru că este interesul propriu.
Pentru 140 lei, vi se pare ca merita sa va duceți in instanta, la executor, să faceți adrese etc?
Găsiți un notariat prin apropiere, stabiliți o programare, vedeti cand ar fi directorul băncii disponibil să mearg a personal si gata.
Marinescu Lucian
Utilizator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc de raspuns. Deci sunteti de acord cu "calcarea in picioare" a dreptului fostului debitor. Nu este de ajuns ca am achitat de trei oei valoarea creditului (prin deprecierea leului). La atatia bani ce ma vait pentru 140 lei? Eu vreau sa stiu daca am un drept si daca da nu vreau sa dau nici macar un leu in plus.