avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am finalizat plata creditului ipotecar în aprilie și acum mă chinui să radiez ipoteca pentru că banca mă plimbă după extras CF, mă trimite să caut notar etc., deși obligația de a cere radierea e a lor. Doresc un punct de vedere

Noul cod civil. Art. 2419 Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.
Am finalizat plata creditului ipotecar in luna Aprilie 2019. Efectiv ma chinui sa radiez ipoteca dar banca ma plimba dupa extras carte funciare cat mai actuala, sa caut un notar, etc. Acest act normativ pare destul de clar. Cei de la banca spun ca este problema mea cu comisionul notarial si cartea funciara. Doresc un punct de vedere.
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Notificati in scris banca cu privire la obligatia acesteia in calitate de creditor ipotecar, sa ceara radierea ipotecii.
Ar fi bine ca notificarea sa o trimiteti prin avocat sau/si executor judecatoresc.
Daca mijloacele financiare nu va permit acest lucru, o scrieti singur si o trimiteti cu confirmare de primire sau si mai bine depus prin registratura cu nr. de inregistrare.
In functie de raspunsul bancii la solicitarea scrisa a dvs. actionati ulterior.
2 din 15 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un extras de Carte Funciară pentru informare costa 20 lei si il puteti obtine personal de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Pentru radiere, trebuie să vină reprezentantul băncii și să declare că este de acord cu radierea.
Costul declarației este 100 lei + tva. Si se subînțelege ca il veti achita dvs, pentru că este interesul propriu.
Pentru 140 lei, vi se pare ca merita sa va duceți in instanta, la executor, să faceți adrese etc?
Găsiți un notariat prin apropiere, stabiliți o programare, vedeti cand ar fi directorul băncii disponibil să mearg a personal si gata.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
raluk0207, utilizator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns. Deci sunteti de acord cu "calcarea in picioare" a dreptului fostului debitor. Nu este de ajuns ca am achitat de trei oei valoarea creditului (prin deprecierea leului). La atatia bani ce ma vait pentru 140 lei? Eu vreau sa stiu daca am un drept si daca da nu vreau sa dau nici macar un leu in plus.
Multumesc de raspuns. Deja am notificat banca si astept un raspuns.
1 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic da, aveti.
Practic, trebuie să îl dovediți și să îl castigati in instanța, unde veți cheltui mult mai mult pentru a fi pe buchia cărții.

Alte discuții în legătură

Care sunt pașii de urmat după achitarea creditului imobiliar? aș vrea să am actele de proprietate în regulă DragosCojocariu DragosCojocariu Am achitat anticipat creditul prima casa, si am terminat cu banca obtinand de la Fond acordul de radiere a ipotecii. Dupa ce am obtinut acest act, banca mi-a ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ipoteci mobiliare conform articolului 2.419 din codul civil AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER ART. 2.419 Obligatia de radiere In cel mult 10 zile de la data la care obligatia garantata a fost platita, creditorul ipotecar este obligat sa ceara ... (vezi toată discuția)