avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... BUNA ZIUA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

BUNA ZIUA

Sunt sofer profesionist,si firma la care am lucrat timp de aprocsimativ doi ani jumate cu contracte de doua luni jumate cu doua saptamini concediu.,am av ut un furt de motorina la calais franta de 600 de litri ,am chemat jandarmeria me au facut proces verbal de constatarepe care l am atasat la foaea de consum,firma me a oprit ne justificat 300 de euro din diurna.eu am fost la itm si am depus o sesizare raspunsul a fost ca...diurna nu este specificata in contractul de munca si ca atare trebue sa ii chem la judecata...bine inteles acum nu mai lucrez cu eii ..
As dori ca intreb sau sa ma sfatueasca cineva cum as putea obtine toate drepturile mele adica ...orele de noapte ,inchiderile si deschiderile de program in tarile europene tinind cont de faptul ca ei ar trebuii sa ne plateasca salariul minim pe fiecare tara pe care noi o tranzitam,programul de 13 ore ,15 ore,sau 21 de ore cind lucrezi in echipaj etc.....

Un sfat, un avocat care se ocupa strict de aceste probleme de munca daca ma poate consilia si ajuta..
Va multumesc .
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 10:39, 10 August 2019
1. Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. In forum nu se fac recomandari.

Puteti alege dvs un avocat din lista consultantilor inscrisi pe Forum
www.avocatnet.ro/Avocat-din-...

sau alegeti din tabloul avocatilor din Romania aflat pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România
[ link extern ]
Formulați o cerere de chemare în judecată pentru a vă obține drepturile la instanța competentă material, general și teritorial ( Tribunalul în circumscripția căruia aveți domiciliul)!
În litigiule de dreptul muncii, procedura este mai rapidă iar sarcina probei incumbă angajatorului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturi salariale Chiriac30 Chiriac30 Ma interesez pentru un grup de salariati din diverse judete al unei firme din Bistrita-Nasaud cum putem sa primim drepturile salariale pe lunile martie si ... (vezi toată discuția)
3 salarii restante Victorina. Victorina. Bună ziua! Ce organ competent poate obliga patronul să plătească salariile restante angajaților? Mulțumesc anticipat (vezi toată discuția)