Buna ziua,
In cazul in care nu imi iau toate zilele de concediu pina la sfirsitul anului si imi dau demisia cu preaviz pina in 10 ianuarie 2010 concediile neluate pe anul 2009 mi-se vor plati? si cite zile de concediu voi avea pe 2010 ? Zilele de concediu se calculeaza in functie de zilele lucrate in anul in curs?
Daca in 2009 am avut 65 zile de concdiu de boala in 2010 ele se anuleaza si voi putea lua din nou pina la 90 de zile daca este nevoie?
Concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani la incetarea contractului individual de munca . Atentie insa, el se calculeaza corespunzator timpului efectiv lucrat in anul 2009 , nu se acorda zile co pentru perioada cat ati fost in concediu medical .
In anul 2010 , in functie de luna in care va veti lua concediu medical, se are in vedere concediul medical din ultimele 12 luni anterioare lunii in care sunteti in CM , indiferent daca mai lucrati sau nu la acelasi angajator .
Zilele de concediu de odihna restante pe anul 2009 la incetarea contractului de munca pe 10.01.2010 se vor compensa in bani. Pentru anul 2010 avand in vedere ca lucrati decat propriu-zis 4 zile nu aveti dreptul la concediu de odihna.
Scuzati intrebarea: chiar aveti probleme de sanatate reale?
Calculul zilelor de concediu de odihna cuvenite se face numai pe baza timpului de munca efectiv lucrat pentru fiecare an calendaristic .
Daca vi se desface contractul de munca,zilele de concediu neefectuate se compenseaza in bani.
OUG 158/2005
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Art. 14. - (1) Medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă poate propune pensionarea de invaliditate dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurărilor sociale decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activităţii în raport de pregătirea profesională şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită în continuare CNPAS, împreună cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare
Va multumesc pentru informatii, imi sunt foarte utile.
Din pacate boala Crohn se incadreaza in categoriile de boli fara un tratament de vindecare care are difeite forme si complicatii si necesita o urmarire permanenta la fel si Tumora vezicala.
In cazul in care mi-se desface contractul de munca mai pot beneficia asistenta sociala?
Concedii de boala
Pupicia
Cate zile adre dreptul salariatul sa stea in concediu de boala?
90 de zile si apoi cu acordul comisiei inca 180 de zile?
Aceste zile sunt pe tot anul? sau ... (vezi toată discuția)