avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Separare mamă-fiică: care este calea juridică prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Separare mamă-fiică: care este calea juridică prin care, după ce ii voi cumpăra fiicei mele (32 de ani) o locuință, eu să nu mai am nici o obligație față de ea?

Buna ziua, sunt divortata si singura de 20 de ani si locuiesc impreuna cu fiica mea de 32 ani intr-un apartament de 4 camere.
Aceasta doreste sa vand apartamentul, sa ne separam, cumparand 2 spatii de locuit mai mici, pe numele fiecareia dintre noi.
Pana in prezent fiica mea nu a arata respect fata de nimic, fata de nimeni. locurile de munca le schimba de 2-3 ori intr-un an iar respectul fata de persoana mea este nul avand o atitudine brutala si vulgara de la varsta de 14 ani.
Nu este de acord sa trec ambele locuinte noi pe numele meu, cu toate ca are drept de mostenire dupa deces, fiind singurul meu copil.
Am experimentat pentru a vedea cum se descurca si i-am platit 3 ani chiria in alta parte dar 5 zile/saptamana era tot la mine invocand diferite motive.
Vrea o locuinta pe numele ei pe motiv ca are dreptul, fiind copilul meu, si ca nu mai poate astepta pana mor ca sa primeasca ceva.
Deoarece nu a dat dovada de suficienta maturitate pana in prezent, ma astept ca aceasta o sa vanda apartamentul , sau o sa il inchirieze sau mai rau sa il dea pe camata si tot la mine o sa vina. Intretinerea si reparatiile tot eu probabil ca voi fi nevoita sa le achit.
Deci, probabil voi avea inca o problema , si mai mare de rezolvat. Intrebarea mea este: legal care este calea juridica incat dupa ce ii voi cumpara ficei mele un spatiu de locuit pe numele acesteia , eu sa nu mai am nici o obligatie fata de aceasta chiar daca o sa vina la usa mea cu diferite cereri ( bani, intretinere, reparatii, sa doarma la mine, sau sa stea definitiv ptr ca nu il mai are, etc.)
Cred ca puteti intelege din putinele cuvintele scrise si vedea in ansamblu situatia delicata in care ma aflu de aproape 14ani, situatie din care nu stiu cum sa ies si sa ma si apar in viitor .
Ca parinti am face orice ptr copii nosti daca acestia ar arata intelegere si respect dar atunci cand suntem doar un sac de bani ptr ei, ce ar trebui sa facem??
Eu am obosit sa mai fac educatie la 32 de ani.
Vreau sa stea pe picioarele ei dar fara a imi transforma viata in viitor intr-un mare calvar, mai mare decat este acum.
Astept sfaturi legale, drastnice, ce pot fi aplicate si necontestate.
Multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: apo , utilizator 12:44, 27 August 2019
13 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
„Vrea o locuinta pe numele ei pe motiv ca are dreptul, fiind copilul meu, si ca nu mai poate astepta pana mor ca sa primeasca ceva” - din punct de vedere legal, câtă vreme sunteți în viață, NU are niciun drept asupra bunurilor Dvs. Puteți să le păstrați, să le vindeți și apoi să jucați banii la loto sau să emigrați în Honolulu, dacă așa aveți poftă, fără a trebui să îi dați socoteală și fără ca măcar să o întrebați sau să o anunțați.

Dacă, totuși, doriți să îi cumpărați un imobil, rezervați-vă uzufructul viager.

Codul Civil:
Art. 703
Noţiune
Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa.

Totuși, nu înseamnă că nu va putea vinde, însă e puțin probabil că va găsi un cumpărător care să accepte uzufructul.

Aveți aici o discuție pe o temă similară: www.avocatnet.ro/forum/discu...
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
apo a scris:


... legal care este calea juridica incat dupa ce ii voi cumpara ficei mele un spatiu de locuit pe numele acesteia , eu sa nu mai am nici o obligatie fata de aceasta chiar daca o sa vina la usa mea cu diferite cereri ( bani, intretinere, reparatii, sa doarma la mine, sau sa stea definitiv ptr ca nu il mai are, etc.)


O să puteți? Psihologic vorbind ... Căci, legal, nu aveți nici acum vreo obligație. Are 32 de ani și, legal vorbind, ați putea-o invita să vă admire ușa pe dinafară. Din punct de vedere legal este un simplu tolerat ce poate fi evacuat. Dar vocea internă (de mamă) vă șoptește altceva. Așa încât, este probabil inutilă strădania de a vă spune noi ce ați putea, legal, să faceți.

Dacă tot anticipați că o să vină pe la ușa dvs. pentru bani, întreținere, reparații, atunci ar fi de luat în calcul și o altă variantă în privința uzufructului despre care s-a vorbit mai sus. Și anume, să cumpărați ambele unități locative pe numele dvs. și să-i constituiți ei un drept de abitație sau de uzufruct pe una dintre ele. În acest caz, ar putea să o închirieze (în cazul uzufructului), dar nu ar putea să o vândă, nu ar putea să pună ipotecă. (dreptul de dispoziție rămâne nudului proprietar).
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
romascanu, moderator
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este de acord sa trec ambele locuinte noi pe numele meu,

Si de ce ar conta cu ce e ea de acord sau nu, cand banii sunt ai dvs si ea e o persoana iresponabila si nici nu va respecta?
Nu i-as cumpara casa pe numele ei si sa am drept de uzufruct eu pt ca de vandut poate vinde ce are, nuda proprietate, plus ca daca nu locuiti in acea casa, dreptul dvs se stinge prin neuz in 10 ani.
As lua casa pe numele meu si punct, nu i-as constitui nici ei drept de vreun fel, abitatie sau uzufruct pt ca daca nu plateste utilitatile , sa o pot evacua fara probleme, nu sa stau sa recuperez paguba.
Daca nu va respecta acum, trebuie sa va bazati doar pe veniturile dvs, ori daca luati 2 case, mai tarziu cand veti fi neputincioasa , poate o sa vreti sa dati cealalta casa cuiva in schimbul intretinerii.
Inteleg ca sunteti mama, insa fiecare- si dvs si fiica aveti drepturi si obligatii una fata de cealalta, morale, legale, ori ea nu isi respecta obligatiile dar vrea drepturi pe care nu le are legal si nici moral la varsta asta.
In concluzie,( desi o puteti da afara de acum, ca nu sunteti obligata sa o tolerati si nu are nicun drept ca banii sunt ai dvs ) daca tot vreti sa faceti o concesie si sunteti de acord sa stati separat si sa nu o lasati pe strada, vindeti, luati 2 locuinte pe numele dvs si daca vrea sa stea bine, daca nu, nu-i bai ca inchiriati.
Stati linistita, ca se poate responsabiliza, ca doar nu va sta pe strada, se angajeaza, plateste o chirie cat isi va permite, va manca cat isi permite si aia e.
Sa fiti mama nu inseamna sa va intretineti copilul apt de munca la 32 de ani !
Mai stati de vorba, mai sfatuiti-va cu rudele, cu prietenii, cu preotul la biserica, cu un avocat.. trageti si dvs o concluzie si actionati.
Oricum, ori accepta cum vreti dvs, ori deloc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
gi-jane2, moderator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
legal nu aveti nici o responsabilitate fata de fiica dvs. ceea ce veti face insa, e responsabilitatea dvs.
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
adriandimitriu, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util

Doamne fereste! nu mai aveti de mult vreo responsabilitate sau obligatie fata de "copil"! si daca vreti sa-i faceti un bine, nu ii mai dati totul pe tava ca nu se va maturiza niciodata in felul acesta!

Alte discuții în legătură

Anularea contractului de vanzare-cumparare dupa cativa ani alina3345 alina3345 Buna ziua. In urma cu 9 ani, mama a divortat si ca sa ne ia cu ea pe mine si sora mea, a facut la notar un contract de vanzare cumparare pentru apartamentul ... (vezi toată discuția)
Moºtenire - copii din douã cãsãtorii L_Eva L_Eva Bună ziua, soţul meu are o fiică înfiată din prima căsătorie. Prima soţie e decedată. Noi avem împreună un copil şi locuim în locuinţa mea, ... (vezi toată discuția)