avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Din cauza condițiilor improprii de muncă din birou ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Din cauza condițiilor improprii de muncă din birou (înghesuială și zgomot) nu reușesc să-mi îndeplinesc sarcinile foarte repede, iar acum șeful îmi spune că voi da înapoi o parte din salariu. E corect ce vrea să facă el?

Buna ziua,

Lucrez la o fundatie pe un proiect finantat din fonduri europene. Intr-un birou suntem 8 persoane ingramadite la 4 mese puse una in fata celeilate formand un patrat si de jurul lor scaune. Fiind foarte aglomerati e destul de greu sa te concetrezi pe ce ai de facut si in loc sa faci un document in 30 min il faci intr-o ora, datorita faptului ca am colegi care la 50 cm distanta vorbesc intre ei, altii asculta muzica (nu la casti). Pt acest fapt mi s-a adus la cunostinta ca voi da inapoi din banii primiti, aproximativ 58% din salariu. Practic mi imi va intra salariu intreg pe card, ca sa faca dovada platii la UE, iar din ei va trebui sa scot diferenta de bani si sa i-o dau lui?

Chiar daca nu mi-as indeplini sarcinile de munca la timp suma pe care o doreste inapoi mi se pare foarte mare.
E corect cum procedeaza? Ce pot face? Corect mi se pare sa iau tot salariu asa cum e specificat in contract.
Are 2 locuri de munca pe care sunt puse persoane fictiv si noi le facem munca. O a 3a pers e platita din banii de proiect, dar se ocupa de o alta activitate pe care ia dat-o seful. Normal ca cu un astfel de deficit personal lucrurile merg greu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: camelian , utilizator 22:40, 29 Septembrie 2019
Pentru ce vi se solicita sa restituiti acea suma ?
Pe motiv ca nu am terminat un lucru la timp. Dar niciodata nu mi s-a adus la cunostinta sa fac un anumit lucru intr-un interval de timp. Am colegi ca au refacut un lucru de cateva ori. Personal nu am auzit ca lor sa le fi zis ceva. Aceasta discutie am avut-o doar eu cu sefu.

Cornel Vasile a scris:

Pentru ce vi se solicita sa restituiti acea suma ?

Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
camelian, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu restituiti nimic, iar daca vi se va retine din salariu , atunci :

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau sesizati ITM-ul.
Corect asa este. El susține că mi-a dat salariu foarte bun si ca nu îl merit.
Dacă voi refuza sa ii dau cat cere din salariu înapoi sigur va spune sa plec. Cum ma pot apăra? Ce pot face? Daca ajung in instanta sigur mi se vor cere probe. Din pacate mai toți angajații sunt rude de-ale lor. Iar pe 2 ii foloseste pt ca au relații la camera de comert si ii supraveghează afacerile deci nu se poate pune rau cu ei. Sunt pe interes. Eu practic sunt in plus. Am fost recomandată de un bărbat cu care am avut o relație, un var de-al șefului, dar acea relatie sa încheiat. Si acum apar "nemultumiri".
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In instanta,sarcina probei o are angajatorul..el va trebui sa dovedească fie ca ati cauzat un prejudiciu si solicita instantei sa va oblige la plata acestuia , fie ca retinerea din salariu a fost legala.

Alte discuții în legătură

Norme spatiu salariati StefanaSorescu StefanaSorescu Buna ziua, spuneti-mi va rog, exista vreo reglementare prin care angajatorul este obligat sa ii asigure salariatului un birou (incapere) luminata si aerisita ... (vezi toată discuția)
Mucegai la munca pfaaaa pfaaaa Buna ziua. Sunt bibliotecar intr un colegiu si mucegaiul aparut pe tot coridorul din cauza apei de la ploi care s a infiltrat din cauza gropilor de la ... (vezi toată discuția)
Mediu de lucru makanaki06 makanaki06 Unde lucrez spațiile intre rafturi sunt pline cu marfa se aduce foarte multă și spațiul este foarte neîncăpător.Pe șefii nu ai interesează doar să ... (vezi toată discuția)