avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... norme spatiu salariati
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

norme spatiu salariati

Buna ziua, spuneti-mi va rog, exista vreo reglementare prin care angajatorul este obligat sa ii asigure salariatului un birou (incapere) luminata si aerisita natural, adica prevazuta cu cel putin o fereastra? De asemenea, m-ar interesa daca exista un spatiu minim alocat fiecarui individ.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:04, 19 Aprilie 2016
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
8. Iluminatul natural si artificial
8.1. In masura in care este posibil, locurile de munca trebuie sa aiba iluminat natural suficient si sa fie prevazut un iluminat artificial adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor.
8.2. Instalatiile de iluminat din incaperile cu posturi de lucru si de pe caile de acces si de
circulatie trebuie amplasate in asa fel incat sa nu existe riscul de accidentare a lucratorilor ca
rezultat al tipului de iluminat montat.
10. Ferestre si luminatoare
10.1. Lucratorii trebuie sa aiba posibilitatea sa deschida, sa inchida, sa regleze sau sa fixeze
ferestrele, luminatoarele si ventilatoarele in conditii de securitate. Cand sunt deschise, acestea trebuie pozitionate si fixate astfel incat sa nu constituie un pericol pentru lucratori.
10.2. Ferestrele si luminatoarele trebuie sa fie concepute in raport cu echipamentul sau trebuie prevazute cu dispozitive care sa permita curatarea lor fara riscuri pentru lucratorii care executa aceasta munca sau pentru lucratorii prezenti in cladire sau in jurul acesteia.
15. Dimensiunile incaperilor si volumul de aer in incaperi - libertatea de miscare la postul de lucru.
15.1. Incaperile de lucru trebuie sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente,
care sa permita lucratorilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora.
15.2. Dimensiunile zonei neocupate a postului de lucru trebuie sa fie calculate astfel incat sa
permita lucratorilor sa aiba suficienta libertate de miscare pentru a-si indeplini sarcinile de munca.
Daca acest lucru nu este este posibil din motive specifice postului de lucru, lucratorul trebuie sa aiba suficienta libertate de miscare in apropierea postului sau de lucru.
Locul dvs. de munca/ postul de lucru trebuia sa fie amenajat cu respectarea unui proiect de executie, proiect care a fost intocmit de catre un proiectant autorizat cu respectarea normativelor de proiectare si tinand cont de cerintele minime de ssm susmentionate.
Daca locul de munca/ postul de lucru nu respecta aceste reglementari puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data angajatorul si daca acesta nu ia masurile care se impun puteti sesiza ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce spatiu minim trebuie sa aiba un atelier de tamplarie? danut1968 danut1968 buna ziua ce spatiu minim trebuie sa aiba un atelier de tamplarie situat intro institutie publica pentru desfasurarea activitatii de intretinere.precizez ca ... (vezi toată discuția)
Securitate si sanatate in munca Conta2021 Conta2021 Buna ziua Cat e suprafata su mp3 necesara pentru un angajat, pentru a fi in legalitate conform SSM? Va multumesc (vezi toată discuția)
Spatiu alocat minim BX BX Pentru un angajat, care este spatiul minim ce trebuie alocat pentru ca el sa-si desfasoare activitatea la birou ? In normativele europene apare 10mp, la noi ... (vezi toată discuția)