avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Spatiu alocat minim
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Spatiu alocat minim

Pentru un angajat, care este spatiul minim ce trebuie alocat pentru ca el sa-si desfasoare activitatea la birou ?
In normativele europene apare 10mp, la noi nu am gasit nimic specificat in HG1091-2006.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:45, 11 Mai 2016
In anexa la HG 1028/2006 se specifica:
2. Mediu de muncă
a) Spaţiu
Prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să îşi schimbe poziţia şi să varieze mişcările.
Amenajarea locului de munca trebuie astfel realizata incat sa ofere utilizatorilor confort si libertate de miscare si sa diminueze in masura maxim posibila riscurile de natura vizuala, mentala si posturala.
Cam ciudat ca nu se mentioneaza un spatiu minim.
Deci pot fi oricat de apropiati doar legati sa nu fie ?
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
-pct.15 Dimensiunile incaperilor si volumul de aer in incaperi - libertatea de miscare la postul de lucru.
15.1 Incaperile de lucru trebuie sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente,
care sa permita lucratorilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora.
15.2 Dimensiunile zonei neocupate a postului de lucru trebuie sa fie calculate astfel incat sa
permita lucratorilor sa aiba suficienta libertate de miscare pentru a-si indeplini sarcinile de munca. Daca acest lucru nu este posibil din motive specifice postului de lucru, lucratorul trebuie sa aiba suficienta libertate de miscare in apropierea postului sau de lucru.
In legislatia actuala nu se mai face referire la un singur lucrator (ca in Normele vechi de protetia muncii, editia 2002) cand se are in vedere dimensionarea spatiului dintr-o incinta, considerata loc de munca in care isi pot desfasura activitatea mai multi lucratori/ exista mai multe posturi de lucru. Se are in vedere doar dimensionarea spatiului total de catre proiectant astfel incat sa se respecte prevederile din cerintele minime tinandu-se cont inclusiv de spatiul ocupat de echipamentele de munca/ amplasarea acestora, existenta/ amplasarea cailor de evacuare, iluminatul natural, curentii de aer/ ventilatia necesara incintei, etc. Spatiile individuale se calculeaza/ se realizeaza prin proiectul tehnic pentru executia ctiei. plecand de la tema data de beneficiar - in spatiul ....., vor desfasura activitati ...... lucratori, avand meseriile ......(numeric), se amplaseaza echipamentele tehnice ......, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme spatiu salariati StefanaSorescu StefanaSorescu Buna ziua, spuneti-mi va rog, exista vreo reglementare prin care angajatorul este obligat sa ii asigure salariatului un birou (incapere) luminata si aerisita ... (vezi toată discuția)
Numãr maxim de persoane într-un birou PamfiloiuMihai PamfiloiuMihai Bună ziua. Există o lege care să reglementeze numărul maxim de persoane care pot munci într-un birou? Ceva de genul: om/mpătrat? Mulţumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ce spatiu minim trebuie sa aiba un atelier de tamplarie? danut1968 danut1968 buna ziua ce spatiu minim trebuie sa aiba un atelier de tamplarie situat intro institutie publica pentru desfasurarea activitatii de intretinere.precizez ca ... (vezi toată discuția)