Suntem cinci frați, din care doar doi am avut grijă de mama înainte să moară. Cum aș putea face ca aceia pe care nu i-a interesat deloc de ea să nu-și primească partea de moștenire?
Bună ziua
Tatăl meu a decedat în 2007 iar mama mea 2019 iulie... Acuma noi suntem 5 copii mostenitori la apartament....dupa decesul mamei sau adunat toți sa vorbească să-l vândă... Sa își ia fiecare partea..... Au venit de peste mari și tari.... Acum problema mea e ca eu nu vreau să-l vând.....
Menționez ca din 5 copii 2 au avut grija de ea în ultimele luni din viata ei... Restul nu au venit sa ii dea. Un pahar de apa dar acuma vin toți la vânzare..... Deși iam chemat sa vina sa stea și ei cu mama lor dar degeaba..... Nu a venit nici unul.... Mama mea a avut cancer... Și avea nevoie de noi de toți fii ei... Dar nu a venit nici unul sa o îngrijească... Drept urmare am avut eu grija de ea....
Acuma întrebarea mea e următoarea. :cum a-și putea proceda ca cei 3 copii ai ei care nu sau obosit sa vina sa stea cu mama lor sa nu mai încaseze părți egale? Menționez ca părțile lor vreau sa donez unei case de copii... Etc... Pt ca ei nu merita nimic.... Au lăsat-o cu dor în suflet sa moara...am convorbirile cu frați mei în care orice om cu suflet nu ar spune asta.... În care le spun sa vina acasă ca nu mai are mult de trăit... Iar acum dupamoarte ei au venit toți la întins mana...asta e doar o mica parte din poveste...
Cum a-și putea face ca cei care nu au venit măcar sa o vadă sa nu mai aibe parte întreaga la moștenire?
Legal nu aveti ce face. Legea prevede clar dreptul fiecarui mostenitor la o cota parte din masa succesorala. Dvs va loviti de o problema morala, nu legala, iar din pacate, nu toti oamenii sunt corecti sau morali.
Singura posibilitate era ca pe timpul vietii, mama dvs sa faca testament. Acum este prea tarziu.
Puteti insa refuza sa faceti mostenirea pe cale amiabila (prin notar).
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nimic. favorabil dvs, doar trageti de timp si aduceti costuri in plus daca ajungeti sa dezbateti succesiunea si sa faceti partajul in instanta.
Nu aveti cum sa va opuneti vanzarii, daca nu aveti bani sa le platiti sultele.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Tocmai pentru ca nu au fost toti copiii alaturi, parintii dvs ar fi trebui sa va faca acte din timpul vietii (un contract de intretinere, daca tot i-ati ingrijit).
Mama nu s-a imbolnavit brusc. Si cu un minimum de diligente la timp puteati evita aceasta situatie. Fara un contract, ati prestat intretinere benevola si atat.
Legal, masa succesorala se imparte intre toti copiii. Fratii dvs pot sa va actioneze in instanta pentru partaj si iesirea din indiviziune, indiferent de ce doriti dvs.
Daca imobilul va fi atribuit integral dvs, va trebui sa le achitati sulte.
Daca imobilul va fi atribuit integral unui alt frate, veti primi dvs sulta.
In orice caz, avantajos pentru dvs este sa ajungeti la un consens, sa dezbateti succesiunea pe cale notariala, sa vindeti apartamentul si sa va luati fiecare partea.
Legal toti au drept la masa succesorala. Moral.......conform unei ratiuni logice demonstreaza ca neimplicarea fratilor in intretinerea parintilor dar aparitia lor la impartirea bunurilor spune ca sunt niste nemernici, Ratiunea este urmatoarea: parintii dau viata copiilor si depun efort in cresterea lor. Plata ar fi ca atunci cind parintii devin neputinciosi copii trebuie sa intoarca serviciul. Din nefericire legalitatea nu urmareste moralitatea din acest motiv din ce in ce mai multi copii devin cinici si imorali. Eu sunt un caz fericit. Am avut o intelegere buna si culmea foarte tacita cu sora mea. Va compatimesc.
Parinti - copii
marbit
Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie.
In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)