Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si " distinsa" lui sotie.
In anul 1999, eu, in urma divortului, am vandut apartamentul cu 75 milioane lei( atunci). Atunci locuiam si aveam servici in alt oras. In urma divortului si vanzarii apartamentului am revenit acasa, la mama. Am gasit servici cu locuinta de servici, banii pusi frumos la banca. In anul 2003 se casatoreste o nepoata, eu dand imprumut fratelui suma de 25 milioane. Ok, f bine. Dupa o luna mai dau fratelui si cumnatei si retsul de bani, fraiera ce am fost, fara hartie, pe incredere, pentru ca ei sa isi monteze centrala de incalzire.
Ok, pana aici.
In anul 2005, imi dau demisia de la firma, ma angajez bugetara si ma mut cu fiul meu la mama mea.
Ii spun cumnatei si fratelui sa nu imi restituie nimic din cei 75 mili. aceasta suma sa fie ca despagubire ptr. apartamentul mamei, apartament cu 2 camere.Acestia accepta, face mama contract de donatie pe numele meu si totul ok, pana acuma. Ei, acuma mama e bolnava pe pat, am cerut ajutorul fratelui la ingrijirea mamei, insa el si cumnata refuza categoric. A tunci am spus sa imi inapoieze banii. Nu mai recunosc sub nicio forma ca le-as fi dat bani. Eu acuma ce pot sa mai fac?
Durere mare pentru mine din partea unucului frate. Se mai poate face dreptate?
Obligatia de intretinere a parintelui aflat in nevoie nu are nicio legatura cu dreptul de proprietate asupra apartamentului mamei.
Doar mama dvs. este in masura sa ii ceara fratelui indeplinirea obligatiei de intretinere, iar in caz de refuz din partea acestuia, sa il actioneze in judecata.
Atentie cu acea donatie. Dupa decesul mamei, fratele dvs. poate solicita reducerea acesteia pana la concurenta rezervei succesorale.
ati cam gresit ca nu ati facut acte pt banii imprumutati si apoi ca ap a ajuns pe numele prin donatie.
in orice caz, poate fratele e de buna credinta si nu ataca actul de donatie dupa moartea mamei. pana una alta, mama v-a donat un ap, pt asta ar merita s-o ingrijiti.
nu cred ca e moral ca dvs sa beneficiati de o casa, iar de ingrijit s-o ingrijeasca fratele. dupa moartea mamei, fratelui i s-ar fi cuvenit jumatate din ap, ceea ce ar insemna mai mult de 75 mil vechi
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Desigur ca o voi ingriji pe mama, nu am cerut de la ei decat o mana de ajutor, adica macar odata la doua luni sa o ingrijeasca o saptamana. Si cei 75 milioane din 2003, acuma ar fi cam 120 milioane, in conditiile in care apartamentul este evaluat la cca. 400 milioane astazi. Apartamentul este confort 3, micut de tot. Mi se pare anormal sa raman si cu banii dati, si fara niciun ajutor. Moral, din partea fratelui nu ar fi sa ma ajute, macar in contul banilor primiti de la mine?
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Dar eu acuma, in situatia de fata ce pot sa mai fac?
Nu se discuta, eu o voi ingriji pe mama, aveam nevoie doar de o mana de ajutor din partea lor, ca macar un pic sa ma ajute. Banii nu ii mai pot recupera sub nicio forma. Eu asa stiu ca acel copil care isis ingrijeste parintele ramane cu mostenirea, dar nu ca trebuie sa mai dea si bani. Poate nu stiu bine.
Va multumesc inca odata.
Drepturile succesorale sunt reglementate de dispozitiile Codului Civil.
In situatia in care exista doi descendenti de gradul 1 (copii), cotele succesorale ale acestora sunt de cate 1/2 din mostenire.
Cotele succesorale nu au nicio legatura cu intretinerea acordata parintelui, ele nu cresc in favoarea copilului care isi intretine parintele si nu scad in defavoarea celui care nu o face.
Asadar, indiferent daca fratele dvs va ajuta sau nu la intretinerea mamei, cotele succesorale vor ramane neschimbate.
Mostenire
LILI24
Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate.
Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire
codin12
daca mama a trimis sume de bani din Germania in contul fratelui si cu aceste sume sa ridicat o casa fratele contribuind cu 1/3 la ridicarea ei la succesiune ... (vezi toată discuția)