Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti daca in cazul lucrului in tura continua de 12/24 (institutia functioneaza in regim permanent, fara interuperi, deci in fiecare zi de sambata si duminica precum si in toate sarbatorile legale de peste an) cu rotirea a trei schimburi din cinci pe o perioada de 21 zile calendaristice consecutive, (exista o tura tampon care cumuleaza liberele cumulate si una care efectueaza concediul legal) se supune sau nu restrictiei a maximum 14 zile de lucru consecutive conform Codului Muncii si daca repausul saptamanal aferent perioadei de lucru mentionate poate fi cumulat in 5 zile libere si o zi suplimentara bagata la plata si nu in doar 4 zile libere ca in cazul celor 14 zile lucrate. Multumesc
Buna ziua,
Daca lucrati intr-o institutie, deci sunteti bugetari trebuie sa va asigurati ca nu exista vreo reglementare specifica institutie dvs, in acest sens.
Consecutiv inseamna ca salariatul (nu institutia) lucreaza in fiecare zi, fara intreruperi intre zilele de lucru.
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Buna ziua, In primul rand va multumesc pentru raspuns si vreau sa mai fac niste precizari legat de ceea ce ati subliniat in raspunsul dv. Lucrez intr-o institutie media care functioneaza in baza unei legi speciale, care are regim de functionare 24/24 si nu suntem bugetari. Asa cum am precizat, sunt trei ture care se succed pe parcursul a 21 zile calendaristice fiecare indeplinind un serviciu de 12 ore cu 24 ore pauza, asta insemnand ca pe parcursul rotirii se lucreaza atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Intrebarea mea tine exclusiv daca si in acest caz de tura 12/24 se aplica constrangerea celor 14 zile din moment ce, din cauza celor 24 ore repaus sunt totusi zile lucrate consecutiv insa programul de lucru nu incepe mereu la aceeasi ora ci la ora la care s-a terminat schimbul aceleiasi ture cu 24 ore inainte. Pentru edificare: Luni: 07:00-19:00; Marti incepe tura la ora 19:00 si se termina Miercuri la ora 07:00; Joi :07:00-19:00; Vineri ncepe 19:00 si se termina Sambata ora 07:00 s.a.m.d. 21 zile calendaristice, dupa care se recupereaza cumulat liberele aferente perioadei lucrate. In concluzie, suntem obligati sa recuperam acele libere dupa 14 zile lucrate sau le putem recupera in sistemul mai sus precizat, adica la 21 zile lucrate, o sapatamana libera. Va multumesc.
Se pare ca aveti dreptate intrucat, chiar daca orele de lucru nu sunt repartizate in mod egal pe zile, cel putin in timpul desfasurarii turei de noapte care se imparte in 5 ore intr-o zi si alte 7 ore in alta zi, totusi este o perioada consecutiva de lucru de 21 zile calendaristice evidentiata in pontaj si atunci, cred ca singura varianta posibila care ar permite pastrarea acestui mod de lucru ar fi modificarea orara a turei, inclusiv a pontajului, in speta 12:00-23:59/00:01-12:00, in acest caz, nu mai exista o prioada de lucru consecutiva de 14 zile intrucat pe timpul schimbului de noapte in pontaj se poate evidentia o perioada de repaus de 2 zile calendaristice, chit ca diferenta se face la nivel de minute.