Sa vedem prevederile legale.
Codul muncii: Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normat ive specifice o durată zilnică a timpului de muncă
mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Acum, pentru a fi in concordanta si matematica si cu legea, si cu sistemul biologic al organismului, este normal ca dupa 12 ore tura de zi sa urmeze un repaos de 24 ore, asa cum spune legea, iar dupa 12 ore tura de noapte, sa fie 48 repaos.
In felul acesta ajungi intr-o saptamana la 48 de ore lucrate, (4 ture), iar in saptamana urmatoare 36 ore (3 ture), la finalul lunii reiesind acelasi nr. de ore ca la serviciul regulat de 8 ore.
Pentru o mai buna compensare, dupa patru ture consecutive de lucru in regim 12/24, 12/48 se acorda o tura libera, "volanta sau tura pana".