avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Două întrebări
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Două întrebări

Având în vedere că expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris și exprimat al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, dacă se obține consimțământul persoanei în cauză (suspect sau inculpat), există un motiv pentru efectuarea expertizei, respectiv validarea sau invalidarea unui act juridic (consimțământul scris al suspectului/inculpatului). Dacă în urma expertizei se constată că suspectul/inculpatul nu are discernământ, consimțământul acestuia este lovit de nulitate absolută.
Întrebarea 1: Dacă expertiza se efectuează după obţinerea consimţământului iar consimțământul este lovit de nulitate absolută, deci inexistent, expertiza este efectuată cu respectarea dispoziției Art. 184 alin.(3) din CPP?
Întrebarea 2: Dacă expertiza este efectuată cu încălcarea dispoziției Art. 184 alin.(3) din CPP, expertiza este lovită de nulitate absolută?

Codul de Procedură Penală, Art. 184
.....................................................................
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
.....................................................................

Ultima modificare: Luni, 19 August 2019
Zebedeu, utilizator
Cel mai recent răspuns: contsters111 , utilizator 16:34, 23 August 2019
Decat sa puneti de trei ani de zile ac intrebari nu ar fi mai bine sa fiti sedat /sa va dati consimtamantul pentru o expertiza neuro-psihiatrica ? nu matusa are nevoie de fie expertizata ci altcineva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice? Zebedeu Zebedeu Cum se procedează în cazul în care se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, astfel încât expertiza să se efectueze cu respectarea ... (vezi toată discuția)
Întrebări în legătură cu expertiza psihiatrică ContSters396991 ContSters396991 În cazul în care suspectul sau inculpatul nu își exercită dreptul la tăcere, lipsa comunicării acestuia cu privire la efectuarea expertizei sau cu ... (vezi toată discuția)
O întrebare Zebedeu Zebedeu Art. 184 [i]Expertiza medico-legală psihiatrică (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)