Având în vedere că expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris și exprimat al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, dacă se obține consimțământul persoanei în cauză (suspect sau inculpat), există un motiv pentru efectuarea expertizei, respectiv validarea sau invalidarea unui act juridic (consimțământul scris al suspectului/inculpatului). Dacă în urma expertizei se constată că suspectul/inculpatul nu are discernământ, consimțământul acestuia este lovit de nulitate absolută.
Întrebarea 1: Dacă expertiza se efectuează după obţinerea consimţământului iar consimțământul este lovit de nulitate absolută, deci inexistent, expertiza este efectuată cu respectarea dispoziției Art. 184 alin.(3) din CPP?
Întrebarea 2: Dacă expertiza este efectuată cu încălcarea dispoziției Art. 184 alin.(3) din CPP, expertiza este lovită de nulitate absolută?
Codul de Procedură Penală, Art. 184 .....................................................................
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
.....................................................................
Decat sa puneti de trei ani de zile ac intrebari nu ar fi mai bine sa fiti sedat /sa va dati consimtamantul pentru o expertiza neuro-psihiatrica ? nu matusa are nevoie de fie expertizata ci altcineva.
O întrebare
Zebedeu
Art. 184
[i]Expertiza medico-legală psihiatrică
(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)