Buna ziua! Lucrez intr o biblioteca. Intrebarea este trebuie facut instructaj pentru cititori sau persoanele care vin în biblioteca? De asemenea se închiriază spații din biblioteca pentru di verse activități culturale. Cum sa procedez, tb instructaj?
Buna ziua,
Legal cred ca ar trebui semnata fisa colectiva de instruire...
Practic...dvs., ca Lucrator desemnat ( sper sa nu ma insel) puteti face cateva pliante cu reguli de securitate ce trebuiesc respectate in interiorul acelei bibliotecii ( spre ex: se interzice urcarea pe scarile bibliotecii, rafturi, etc.) pe care sa le lipiti la intare, in zona rafturilor, etc.
Pe langa aceste afise mai puteti verifica starea mobilierului, daca rafturile sunt ancorate in perete, starea podelei ( daca exista parchet sarit, linoleum rupt de care se pot impiedica vizitatorii), daca prizele sunt semnalizate si bine prinse in perete, exista extinctor cu pulbere, etc.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 82 (1) Pentru persoanele aflate in intreprindere si/ sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu exceptia altor participanti la procesul de munca, asa cum sunt definiti potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileste, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, durata instruirii si reguli privind instruirea si
insotirea acestora in intreprindere si/ sau unitate.
(2) Pentru lucratorii din intreprinderi si/ sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/ sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/ sau unitatii, in general.
(3) Instruirea prevazuta la alin. (1) si (2) se consemneaza in fisa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
(4) Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator/ lucrator desemnat/ serviciu intern de prevenire si protectie care a efectuat instruirea si un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiti sau, in cazul vizitatorilor, de catre conducatorul grupului.
(5) Reprezentantii autoritatilor competente cu atributii de control vor fi insotiti de catre un reprezentant desemnat de catre angajator, fara a se intocmi fisa de instruire.
Personal, n-am semnat in viata mea aceasta fisa de instrure colectiva cand am mers la biblioteca sa imprumut o carte pentru facultate sau in sala de lectura sa lucrez la diferite proiecte...,
Am semnat doar condica* ca am venit in sala, in care se facea mentiunea daca am luat sau nu carti cu imprumut,
In schimb, la intare si in diferite zone din sala erau postere/afise cu instructiuni SSM/reguli de urmat de catre cei prezenti in sala.
Legislatia este clara pentru toti angajatorii. Cum se intampla in teren este o alta discutie.
Nici eu nu am semnat instruirea la intrarea intr-o biblioteca ca si cititor, dar raspunsul se refera la vizitatori in general (care nu este obligatoriu sa fie cititori sau dupa cum scrie utilizatorul - "persoane care vin in biblioteca") si la lucratori care efectueaza lucrari de intretinere, revizie, reparatii, etc.
Si totusi ... daca se intampla un eveniment in biblioteca (sa zicem, un incendiu, posibil de altfel si se regasesc victime printre cititori) se va pune in dicutie cu siguranta, prevederea din lege privind instruirea.
In cadrul bibliotecii trebuie sa existe material de instruire pentru cititori/ vizitatori, etc., instructiuni proprii ssm, psi-su pentru cititori/ vizitatori, material cu evaluarea riscurilor profesionale (a se avea in vedere riscurile existente pentru cititori/ vizitatori, etc.).