avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema concediu medical

Buna ziua,

In data de 25 Februarie 2019 m-am angajat la o firma din localitate, la care am activat până in data de 4 iulie 2019. In luna iunie am fost nevoit sa imi iau 10 zile de concediu medical, boală normală cu procent de plată de 75% conform legislatiei. După ce mi-am dat demisia, mi s-a spus ca nu mi se achită concediul medical întrucât nu îndeplinesc cele 6 luni de cotizare.
Ma puteți lămuri, va rog, că in cazul in care, in anul precedent (2018) am cotizat toate cele 12 luni fiind angajat, de ce nu imi pot achita acest concediu medical? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 26 August 2019
Stagiul de cotizare se poate cumula de la mai multi angajatori ...Ati dus adeverinta cu veniturile realizate si cu numarul de zile de concediu medical de la fostul angajator ?

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am nevoie de un sfat dar și de o îndrumare. in decembrie ... Petronela M Petronela M Buna ziua. Am nevoie de in sfat dar și de o îndrumare. In Decembrie 2019 am intrat in cm (luna 4 de sarcina cu probleme și program și condiții neconforme) ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa imi plateasca prenatalul si postnatalul Mmariaaa Mmariaaa Buna seara. Sunt angajată a unui after school, iar în data de 6 iunie 2019 am intrat in concediul pentru sarcina si lauzie, acesta terminanduse la data de 2 ... (vezi toată discuția)
Ne plată concediu medical Lascus33 Lascus33 Sunt operat de tumoare pe creier am muncit în constanța eu sunt din sibiu banii pe concediu medical îi primesc cănd vor ei țînînd cont că le-am spus ... (vezi toată discuția)