avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Lucrez intr-o companie mare de 3 ani, timp in care nu am avut nici o abatere. Pe data de 21/11/2009 am incalcat o regula din fisa postului. Inspectorul care a constatat incalcarea procedurii m-a hartuit moral si a abuzat de functia dumnealui nelasandu-ma sa mai lucrez in ziua cu incidentul. Eu am facut o adresa D-lui Director in care semnalez comportamentul inspectorului pe data de 25/11/2009. In data de 26/11/2009 inspectorul imi face referat pentru incalcare de procedura, iar in 27/11/2009 primesc o Convocare de la RH pentru a ma prezenta in data de 4/12/2009 in fata unei comisii care v-a hotari ce sanctiune mi se va aplica. Intrebarile mele sunt:
1. Ce sanctiune crede-ti ca voi primi?
2. Cum sa procedez pentru a fi sanctionat inspectorul ?
3. Credeti ca dumnealui a facut referatul ca urmare a plangerii mele?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: geany_n , utilizator 10:26, 30 Noiembrie 2009
Potrivit art.75 alin.3 din CCMN, comisia pentru cercetarea abaterii disciplinare il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte . Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.

Prin urmare, data sedinteti trebuia sa fie 7 decembrie si nu 4 decembrie.

Sanctiunile care pot fi primite sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sanctiunea pe care o veti primi, depinde de gravitatea faptei dvs. pe care noi nu o stim. Pana in prezent procedura demarata poate avea lipsuri, adica, daca in perioada de la data constatarii faptei de catre director si pana la data convocarii dvs. 7.12. (cum a precizat in mod corect distinsul domn Elis, eu nu facusem calculul...)sunteti suspendata din functie sau inca va mai prezentati la serviciu. Trebuie sa precizati acest lucru. Daca sa presupunem ca v-au cerut sa nu va mai prezentati la serviciu, v-au dat o decizie de suspendare a activitatii?

Problema cu insp. nu intra in dicutie, cel putin nu acum.

Daca considerati ca sunteti nedreptatita, la convocare sustineti in scris acest lucru. Pentru toate notele explicative pe care le dati, cereti nr.inregistrare, pastrati copie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Codul Muncii
Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Multumesc pt raspunsuri. Merg in continuare la serviciu, nu sunt suspendata din functie. Abaterea pe care am savarsit-o a fost aceea ca am avut 10 lei in buzunar in timpul serviciului iar fisa postului imi interzice acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lagalitate cercetare disciplinara ANDREI2002 ANDREI2002 Buna ziua. Cercetarea disciplinara presupune intalnirea efectiva, fizic, cu comisia e cercetare , sau este de ajuns sa trimit o nota explicativa pe mail si ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)