avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurare accident rutier, vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurare accident rutier, vatamare corporala

Buna ziua,

sa luam un caz cum ar fi următorul.

Persoana vatamata a fost victima a unui accident rutier aflandu-se in mașina șoferului vinovat (neacordare prioritate în intersectie) ce a fost lovita de o alta masina care mergea peste limita legala, ambii soferi pierzandu-si permisele de conducere.

Se poate beneficia de pe urma asigurării RCA a vehiculului șoferului vinovat (unde se afla si victima accidentului) ?

La politie mi s-a zis ca doar prin trimiterea in instanță a soferului, ceea ce nu este de luat in calcul. M-ar interesa sa știu dacă se poate fara sa se faca proces.

Mulțumesc,

Alex.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:24, 5 Septembrie 2019
Da, se poate, ori prin negociere directa cu asiguratorul RCA ( nerecomandat pentru suma mica ) sau prin proces civil impotriva asig. RCA. Pentru mai multe detalii, sfaturi, ne puteti contacta in privat.
Cu stima,
Asociatia Victimelor Fara Vina
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 14 alin. (5) si alin. (6) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede :
(5) In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori decesului, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului din vina caruia s-a produs accidentul.
(6) In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori decesului altor persoane in afara conducatorului auto raspunzator de producerea accidentului, se acorda despagubiri si pentru prejudiciile produse sotului/sotiei sau persoanelor care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat.


Art. 14 alin. (7) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede :
(7) In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori decesului unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acorda despagubiri daca vehiculul care a produs accidentul este identificat si asigurat, chiar daca autorul accidentului a ramas neidentificat.

: Solutionarea cererii de despagubire
(1) In termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciata, asiguratorul RCA este obligat:

a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.

(2) Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
(3) Deschiderea procedurii privind efectuarea investigatiilor se face de catre asigurator daca exista indicii temeinice asupra producerii evenimentului, in baza unui raport de expertiza realizat de un expert autorizat, si daca acesta a notificat in scris persoana prejudiciata/asiguratul, in termen de 5 zile lucratoare de la data deschiderii dosarului de dauna si intocmirea procesului-verbal de constatare, cu privire la intentia de a desfasura investigatii. Daca in urma cercetarilor efectuate s-a constatat faptul ca despagubirea se cuvine persoanei prejudiciate, se aplica dispozitiile art. 11 alin. (2) lit. d). Necomunicarea notificarii privind intentia de a desfasura investigatii in termenul de 5 zile decade asiguratorul RCA din acest drept, fiind obligat la plata despagubirii. Rezultatul motivat al investigatiilor se comunica partii prejudiciate in termen de 3 zile lucratoare de la finalizare, dar fara a depasi termenul prevazut la alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism ... ionel rapeanu ionel rapeanu buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism si un animal salbatic respectiv un porc mistret unde sa produs paguba la autoturism iar ... (vezi toată discuția)
Urgent ! avem următoarea situatie: - masina găsită lovită grav in ... silvana25 silvana25 Avem următoarea situatie: - masina găsită lovită grav in parcare, accident declarat de către soferul vinovat la politie; - asigurarea vinovatului s-a ... (vezi toată discuția)
Dauna totala fara a mai fi valabila rca-ul(expirat) AndreyADM AndreyADM Am fost lovit de cineva cu masina încât acesta care m-a lovit mi-a produs la masina o dăuna totala, masina fiind răsturnată. Intrebarea mea este daca am ... (vezi toată discuția)