avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie de acceptare a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie de acceptare a succesiunii

Buna ziua, tatal meu, decedat in septembrie 2018, avand ultimul domiciliu intr-un oras resedinta de judet, detine terenuri intr-un sat din judet. Doresc sa stiu daca declaratia de acceptare a succesiunii se da in localitatea ultimului domiciliu in termen de maxim 1 an de la deces, iar dezbaterea succesiunii unde se afla terenurile? Pentru declaratia de acceptare, de ce acte este nevoie la notar? Succesiunea in cat timp trebuie dezbatuta apoi? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
friday_325, utilizator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 12:12, 6 Septembrie 2019
Declarația de acceptare a succesiunii o puteti da la orice birou notarial din țară. Aveti nevoie de actul de identitate, certificatul de deces al tatălui și certificatele dvs de naștere și căsătorie.
Dezbaterea succesiunii se face la ultimul domiciliu al defunctului.
Locul unde se afla bunurile, nu are nicio relevanță.
Declaratia de acceptare a succesiunii poate fi perfatata la orice birou notarial.

Dreptul de optiune succesorala poate fi exprimat in termen de 1 an de la deces, succesiunea fiind deschisa prin moarte.

Dezbaterea succesorala, insa, trebuie realizata in fata notarului public care are biroul in raza teritoriala a domiciliului defunctului, prin acordul comostenitorilor, ori instanta, daca survin neintelegeri.

Ulterior, se poate proceda la imparteala, intrucat nimeni nu este tinut sa ramana in stare de indiviziune.

Succes!
Va multumesc. Legat de dezbatere, pe titlul de proprietate al terenurilor (avem doar un singur exemplar original) sunt 2 persoane, tatal meu si fratele sau, avand ultimul domiciliu in localitati diferite (ifratele a avut ultimul domiciliu in localitatea unde se afla terenurile). In acest caz, unde se dezbate succesiunea? Se poate face separat, chiar daca sunt mai multe numere cadastrale in titlu? Cum se impart?
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2019
friday_325, utilizator
Pentru cota de 1/2 a tatalui, succesiunea se dezbate la ultimul domiciliu al acestuia.
Pentru cota de 1/2 a unchiului, mostenirea se dezbate la ultimul domiciliu al acestuia
Multumesc. Si cand cotele nu sunt egale? Sunt suprafete de genul 2139 m, 259 m, etc, nu pot fi egale sub nici o forma. Noi (eu si mama) ne intelegem cu verisoara mea asupra cotei fiecaruia, se poate face tot separat? Daca noi luam mai mult, va face notarul nostru dezbaterea, fara sa fie prezenta verisoara?
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2019
friday_325, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune cdimofte cdimofte Parintii mei au diortat cand eu aveam cateva luni. Tatal meu s-a recasatorit si din aeasta casatorie a rezultat o fata. El a murit in urma cu 4 luni. Sotia lui ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)