Prezentarea materialului de urmarire penala are loc dupa punerea in miscare a actiunii penale daca cercetarea penala este terminata, fiind efectuate toate actele de urmarire penala necesare si se considera ca inculpatul trebuie trimis in judecata. In vederea prezentarii materialului de urmarire penala organul competent cheama in fata sa pe inculpat si ii pune in vedere ca are dreptul de a lua cunostinta de materialul de urmarire penala, totodata, aratandu-i acestuia incadrarea juridica a faptei savarsite. Organul de cercetarte penala pe inculpat , dupa ce a luat cunostinta de materialul de urmarire penala, daca are de formulat cereri noi sau daca voieste sa faca declaratii suplimentare.Intreaga procedura se consemneaza intr-un proces-verbal ce trebuie redactat dupa regulile prevazute in art. 89-91, c.pr.pen, acesta putand fi folosit ca mijloc de proba in procesul penal.Cand din materialul de urmarire penala rezulta ca fapta exista, ca a fost savarsita de invinuit sau de inculpat si ca acesta raspunde penal:
a) daca actiunea penala nu a fost pusa in miscare in cursul urmaririi penale, da
rechizitoriu prin care pune in miscare actiunea penala si dispune trimiterea in judecata;
b) daca actiunea penala a fost pusa in miscare in cursul urmaririi penale, da
rechizitoriu prin care dispune trimiterea in judecata;
2. da ordonanta prin care:
a) claseaza, scoate de sub urmarire sau inceteaza urmarirea penala potrivit dispozitiilor art. 11.
Daca procurorul dispune scoaterea de sub urmarire in temeiul art. 10 lit. b1), face aplicarea art. 181 alin. 3 din Codul penal;
b) suspenda urmarirea penala, atunci cand constata existenta unei cauze de suspendare a urmaririi.
Rechizitoriul reprezinta actul prin care este sesizata instanta de judecata .
Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, iar cand urmarirea este facuta de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Cand urmarirea penala este efectuata de un procuror de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, rechizitoriul este verificat de procurorul-sef de sectie, iar cand urmarirea penala este efectuata de acesta, verificarea se face de catre procurorul general al acestui parchet. in cauzele cu arestati, verificarea se face de urgenta si inainte de expirarea duratei arestarii preventive.
Daca rechizitoriul nu a fost infirmat, procurorul ierarhic care a efectuat verificarea il inainteaza instantei competente, impreuna cu dosarul cauzei si cu un numar necesar de copii de pe rechizitoriu pentru a fi comunicate inculpatilor aflati in stare de detinere.
Orice masura s-ar fi luat , daca s-a intamplat, era normal sa fiti anuntat. Asa incat , va puteti , desigur, interesa de stadiul cercetarilor , insa va trebui sa asteptati pana veti primi un semn. Nu se va inteprinde nimic de importanta majora fara a vi se da de stire , intrucat, este necesar sa se urmeze procedura si sa vi se respecte drepturile. Probabil, urmarirea penala inca nu este finalizata, inca se efectueaza acte de cercetare, se aduna dovezi. Daca up s-ar fi finalizat, in mod cert ati fi fost instiintat in privinta oricarei solutii s-ar fi dispus.