avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri si grupe de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri si grupe de munca

Buna ziua sant tehnician radioimagistic si as vrea sa va intreb in cazul in care sant incadrat pe computer tomograf unde sporul este de 15 %la suta si colegul e pe conventional si are spor 20 la suta dar eu iam tinut locul 6 luni fara nici o modificare a salariului ce este de facut sau cum trebuia sa fiu platit. Mentionez ca in contractul de munca este specificata aparatura pe care sant incadrata. In grupa de munca nu sant incadrat fapt care la fel as dori sa stiu care sant primii pasi care trebuie sa ii fac in vederea rezolvarii problemei. Si la urgente mai merg chemat si ne platit,care e regimul de plata a orelor suplimentare in conditii periculoase
?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 12 Septembrie 2019
Sesizati angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Incadrarea lucratorilor la sporuri se face in baza Regulamentului valabil pentru Ministerul sanatatii aprobat prin ordin de ministru.
Grupa de munca se obtine daca locul dvs. de munca/ meseria si firma sunt nominalizate in anexa 2 si 3 la Legea nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare si in plus daca sunt indeplinite primele 2 conditii sunteti nominalizata prin decizie interna a firmei ca lucrator incadrat in grupa de munca.
Orele suplimentare se platesc conform prevederilor din Codul muncii.
Casal a scris:

.... Si la urgente mai merg chemat si ne platit,care e regimul de plata a orelor suplimentare in conditii periculoase
?


daca vorbiti despre sectorul privat :
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia (regula), iar in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut anterior in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteiasi care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (exceptia).

daca vorbiti despre sectorul bugetar
OUG 114/2018 a stabilit că, prin derogare de la prevederile art. 21 alin (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 2019-2021, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
Am intrebat juristul de la Spital de stat daca e normal eu sa fac si jobul colegului si sa fac zilnic asta chiar si cand nu este in concediu sau asa si toate raspunsurile au indicat ca da, dar eu tot nelamurita am ramas in sensul ca nu mi se pare normal sa fac si una si alta si raze si ct in acelasi timp in conditiile in care colegul are acelasi program de lucru cu mine! Si fara nici un ban in plus! Grupa Mia motivat ca nu se poate sa dea ca nu au prelungit dosarul, plata orelor suplimentare nici nu se pune problema ca eu nici concediu de drept nu pot sa il iau darmai zilele in plus!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Ideea din mesajul meu anterior a fost sa sesizati angajatorul in scris (nu sa intrebati juristul) si sa solicitati raspuns scris.
Daca veti ajunge in instanta pentru un eventual conflict de munca aveti nevoie de documente scrise.
In fisa dvs. de post anexa la CIM, in mod normal, ar trebui sa se regaseasca faptul ca tineti locul colegului (conditiile in care se poate face), respectiv ca participati si la activitatea periculoasa pe care o mentionati.
Casal a scris:

.... plata orelor suplimentare nici nu se pune problema ca eu nici concediu de drept nu pot sa il iau darmai zilele in plus!


Despre plata orelor suplimentare s-a mentionat mai sus care este legislatia aplicabila sectorului bugetar.


Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discutii acasa.v acasa.v sant angaj. la o firma privata cu C.M pe postul de sofer in cazul in care nu-am curse mise cere sa ajut alti colegi care fac alte meserii daca refuz sant ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)
Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)