avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care sunt pasii pentru a beneficia de Ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care sunt pasii pentru a beneficia de Ccc

Buna,
Am ramas fara loc de munca acum 20 zile in care am stat in preaviz, motiv de restrangere a coletivului... urmeaZa sa imi fac dosarul pt somaj insa am aflat ca sunt insarcinata. Pot in aceasta perioada, am inteles, sa duc CM insa se acopera pe toata perioada somajului? Daca da, atunci cum se calculeaza valoarea CCC?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 18 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe durata somajului puteti beneficia de concedii medicale.

De asemenea, din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada concediului de maternitate si a CCC, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede in acest sens :

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizaţie de şomaj au urmatoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plaţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...
g) pe perioada acordarii indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pot sa beneficiez de ccc din somaj ? Talos Denisa Talos Denisa Buna ziua, Din data de 20.02.2018 sunt in somaj 6 luni de zile ... am rămas însărcinată in Martie ... oare o sa primesc Ccc sau trebuie sa ma angajez ... (vezi toată discuția)
Somajul-stagiu de cotizare bebemyc bebemyc Buna!pot intreupe somajul pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)