avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Valabilitate procura Republica Moldova
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Valabilitate procura Republica Moldova

Buna ziua. Sunt imputernicit sa ridic buletinul unei rude de la SPCLEP. Procura este emisa la un birou notarial din Republica Moldova.

Angajatii biroului de evidenta a persoanelor refuza pe motiv ca procura nu este facuta in Romania sau la consulatul/ambasada Romaniei.

Din cate stiu eu exista un tratat intre Republica Moldova si Romania publicat in Monotorul oficial inca din 1997.

Conform art. 22 din Tratatul ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA PRIVIND ASISTENŢA JURIDICĂ ÎN MATERIE CIVILĂ ŞI PENALĂ din 06.07.1996:
1. Actele care emană de la autorităţile competente sau de la alte instituţii ale uneia dintre Părţile Contractante, precum şi actele sub semnătură privată, cărora acestea le dau dată certă şi le atestă autenticitatea semnăturii, sunt valabile pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante fără vreo altă legalizare. Această dispoziţie se aplică şi cu privire la extrasele şi copiile de pe aceste acte.

2. Actele menţionate la paragraful 1 au, pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, aceeaşi forţă probantă ca şi actele de acelaşi fel ale acestei din urmă Părţi Contractante.

Concluzionez ca, în virtutea Tratatului menționat mai sus, procura întocmită în Republica Moldova va fi valabilă și în România.

Poate cineva sa ma lamureasca daca este vorba de abuz in serviciu din partea angajatilor SPCLEP sau este ceva in neregula cu acest tratat?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Buletin romanesc DianaSGorin DianaSGorin Buna ziua, trebuie sa ridic buletinul de identitate dar nu sunt in Romania, sunt în R.Moldova, este posibil ca sotul cu o procura facuta in Republica Moldova ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat auto pentru r. moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat? Georgiana Alexii Georgiana Alexii Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa? De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un cetatean roman si o basarabeanca dselepco dselepco Buna ziua! Sant cetatiana al Republicii Moldova, an prezent ma aflu an Italia. De 3 ani traesc cu roman si am hotarat sa ne casatorim si sa ne mutam cu taraiul ... (vezi toată discuția)